Asti: de hoofdstad van Monferrato

Asti is een middelgrote stad in het centraal zuidelijke deel van de Italiaanse regio Piëmont. Daarnaast is het de hoofdstad van de wijnregio Monfernatto en de plaats waar de mousserende wijn spumanti Asti gemaakt wordt. Het is van de grootste plaatsen in de regio met bijna tachtigduizend inwoners, hier merk je overigens weinig van als je door het historische centrum van de stad loopt. Door de beschermde vorm van het historische centrum van Asti, heeft het meer weg van een groot dorp, dan van een kleine stad. Lopend door de straten van Asti kun je zien dat het ooit een van de rijkste plaatsen van de regio was. Prachtige historische gebouwen, barokke palazzo’s en eeuwenoude kerken zorgen ervoor dat je uren door het centrum kunt slenteren.

Net als veel plaatsen in Toscane wordt er in Asti jaarlijks de Palio verreden. Tijdens dit evenement strijden al sinds de dertiende eeuw de verschillende wijken van Asti en de omliggende gemeentes tegen elkaar. Het hoogtepunt van de Palio is de paardenrace waarbij ruiters zonder zadel tegen elkaar strijden.Palazzo Mazzetti

In Palazzo Mazzetti is het Museo e Pinacoteca Civica gevestigd. Dit museum is al sinds de jaren veertig van de vorige eeuw in Asti te vinden. In het begin van deze eeuw, is het museum helemaal gerenoveerd om het aan de eisen van deze tijd te voldoen. Het museum is een verzameling van verschillende collecties die en de loop van de jaren zijn samengebracht. Zo vind je er de oosterse collectie van admiraal Eugenio Secondo Guglielminetti, regionale schilderijen uit de negentiende eeuw en hedendaagse kunst. Daarnaast worden er in het museum met regelmaat internationale tentoonstellingen gehouden. Het paleis zelf is op zich al het bezoeken waard, de mooie marmeren trappartij en de smaakvol ingerichte stijlkamers zijn leuk om doorheen te lopen. Hoogtepunt van een bezoek aan het palazzo is de prachtige gedecoreerde Mazzatti-galerij.Duomo Asti

De Duomo van Asti of de Kathedraal van Santa Maria Assunta, is het belangrijkste religieuze bouwwerk van de stad Asti. Het immense bouwwerk heeft een lengte van tweeëntachtig meter en is vierentwintig meter breed. De huidige kathedraal is gebouwd in de dertiende eeuw. De eerste kerk op deze plaats stamt uit de vijfde eeuw, maar werd in de tiende eeuw door een brand verwoest. De tweede kerk was zo verzakt dat hij uiteindelijk helemaal werd vervangen door de huidige kathedraal. De Duomo van Asti is gebouwd is de Lombardische gotische stijl en wordt gezien als een van de mooiste voorbeelden van deze stijl in Noord-Italië. De kathedraal is aan de binnenzijde prachtig gedecoreerd met fresco’s en altaarstukken.

Parkeren in Asti

Parcheggio Piazza Campo del Palio is de grote gratis parkeerplaats van Asti. Deze parking ligt op een steenworp van het historische centrum van Asti. Let wel op want op marktdagen is een deel van dit parkeerterrein in gebruik als markt. De normale marktdagen zijn woensdag en zaterdag, maar er kunnen ook speciale markten gehouden worden. Op andere plaatsen in het centrum van Asti is het moeilijker om je auto kwijt te kunnen en zal hij in de meeste gevallen minder veilig staan, dan op het Piazza Campo del Palio. Zoals de naam van het plein doet vermoeden wordt op dit plein ook ieder jaar de Palio van Asti verreden.

De torens van Asti

Door de ligging van Asti aan de rivier de Tanaro, groeide de stad in de middeleeuwen uit tot een van de rijkste van de regio. De inwoners van de stad wilde hun eigen rijkdom tentoonstellen door een toren te bouwen. Hierdoor kreeg Asti, de naam stad van de honderd torens. In werkelijkheid stonden er op het hoogtepunt van de rijkdom van Asti honderdtwintig torens verdeeld over de hele stad. Nu zijn er slechts nog twaalf van deze torens in Asti terug te vinden. Van deze torens is de Torre Troyana met 38 meter de hoogste. De oudste toren van de stad is de Torre Rossa, de grondwerken van deze toren stammen uit de eerste eeuw na Christus, maar de rest van de toren is gebouwd in de elfde eeuw.

Collegiata di San Secondo

San Secondo kerk van Asti is gewijd aan Secondo di Asti, de beschermheilige van de stad. De kerk is gebouwd in de negende eeuw na Christus en is hiermee een van de oudste geloofsgebouwen in de regio. In de crypte van de kerk – die een overblijfsel is van een veel oudere kerk op deze plaats – liggen de relikwieën van de martelaar en heilige San Secondo. De Collegiata di San Secondo is te vinden aan het Piazza San Secondo, een van de weinige open pleinen midden in het historische centrum van Asti. Rondom het plein zijn verschillende terrassen en winkels te vinden.