Trapani: prachtige Siciliaanse kustplaats

Trapani is een grotere stad in het meest westelijke deel van het eiland Sicilië. De stad is van oudsher een echte vissersplaats en nog steeds wordt er iedere dag hier verse vis op het land gebracht. De stad is bij de meeste toeristen bekend vanwege zijn vliegveld. Het Aeroporto di Trapani-Birgi Vincenzo Florio zoals het officieel heet wordt met name aangedaan door prijsvechters. Door de komst van deze prijsvechters is Trapani een populairdere vakantiebestemming geworden. De stad staat bekend om zijn zoutvelden die ten zuiden van de stad te vinden zijn. Deze zoutvelden worden al eeuwen gebruikt voor het winnen van zeezout. De oude molens op deze velden zorgen voor schitterende plaatjes.
Het historische centrum van Trapani is niet al te groot en wordt gevormd door enkele straten waar zo goed als alle bezienswaardigheden van de stad te vinden zijn. De bekendste bezienswaardigheden van Trapani zijn, het Palazzo Cavarretta, de Santuario de Madonna Santissima Annunziata en het prehistorisch museum. Wil je al deze hoogtepunten ontdekken tijdens je bezoek aan Trapani breng dan even eeen bezoekje aan de lokale toeristisch informatiebureau waar je een stadsplattegrond kunt ophalen. Breng ook zeker even een bezoek aan het nabijgelegen Erice want het uitzicht vanaf dit dorp op Trapani in fenomenaal.Catthedrale San Lorenzo

De Kathedraal van San Lorenzo is het belangrijkste geloofsgebouw van de katholieke kerk in Trapani. Het is tevens de hoofdkerk van het bisdom Trapani. De bouw van de kerk is van start gegaan in de eerste helft van d vijftiende eeuw maar het zou tot het begin van de negentiende eeuw duren voordat de kathedraal voltooid werd. De kathedraal is gebouwd in opdracht van Alfonso V van Aragon maar het oorspronkelijk ontwerp is door de eeuwen zo vaak veranderd dat er maar weinig over van de oorspronkelijke vorm van de kathedraal. Rond 1800 werd de laatste hand aan de kerk gelegd toen het sierstucwerk en de muurschilderingen werden toegevoegd.
In 1990 werden er prachtige bronzen toegangspoorten op de balustrade geplaats. De Kathedraal van San Lorenzo is een must see tijdens je bezoek aan Trapani. Toen wij de kathedraal wilden bezoeken werden er net een aantal kindjes gedoopt waardoor we de San Lorenzo niet helemaal hebben kunnen bekijken.De stranden van Trapani

Er zijn in de directe omgeving van Trapani behoorlijk wat mooie zandstranden te vinden. Een van de leukste is echter te vinden in het historische centrum van de stad. Via een oude stadspoort ga je de stad uit om vervolgens gelijk het strand op te lopen. Dit is ook de plaats waar een aantal lokale vissers hun bootjes hebben liggen. Als deze niet op zee zijn dan staan ze in de buurt van de stadspoort hun zeemansverhalen te vertellen. Gelijk naast de poort is een gedenkmonument te zien voor vissers die op zee zijn gebleven.
het stadsstrand van Trapani is niet al te groot maar het zand is er zacht en je kunt er even heerlijk bijkomen van de drukte in de stad. Jammer genoeg ligt er meestal wel behoorlijk wat vuil, zeewier en andere aangespoelde spullen, op het strand.

Erice

Erice ligt op een 750 meter hoge heuvel en kijkt uit over de stad Trapani. Een bezoek aan Trapani is niet compleet als je niet in het naburige Erice bent geweest. De stad heeft een lange geschiedenis en werd ergens in de vijfde eeuw voor Christus gesticht door de oorspronkelijke bewoners van Sicilië. Een deel van de oude Cyclopische stadsmuren van Erice zijn nog steeds in tact net als een groot deel van het historische centrum. De belangrijkste bezienswaardigheden van dit stadje zijn de Chiesa Madre, Castello di Venere, de San Giovanni Basttista en het Palazzo Burgarella. Aangezien Erice door de eeuwen heen maar weinig veranderd is en het stratenpatroon bijna in zijn geheel bewaard is gebleven is de stad slecht bereikbaar met de auto. Je kunt dan ook beter met de kabelbaan naar Erice gaan. Dan kun je gelijk genieten van het geweldige uitzicht waar je op wordt getrakteerd.

Zoutvelden van Trapani

De zoutvelden van Trapani zijn te vinden ten zuiden van de stad. Je kunt ze vanaf het schiereiland waar het historische centrum van de op ligt goed zien liggen. Ben je voor langere tijd in Trapani dan moet je zeker de zoutvelden bezoeken. Het leukst is dit om te doen met de fiets. Langs de verschillende zoutvelden zijn kleine wegen aangelegd waar je heerlijk rustig kunt fietsen. Beschikt je over genoeg conditie dan kun je zelfs doorfietsen tot de stad Marsala weer tevens enkele zoutvelden te vinden zijn. Op de zoutvelden is tevens een museum te vinden dat gewijd is aan de zoutwinning bij Trapani en Marsala.
het zout dat bij Trapani gewonnen wordt is vrij ruw en grof van structuur en smaak. Mede hierdoor is dit zout geliefd product om vis te zouten.

Torre di Ligny

De Torre de Ligny is een oude verdedigingstoren ten westen van de stad Trapani op de scheiding van de Tyrreense Zee en de straat van Sicilië. De toren is gebouwd in de tweede helft van de zeventiende eeuw in opdracht Claude Lamoral de eerste van Ligne. Deze Zuid-Nederlander was onderkoning van Sicilië in opdracht van Spanje. De toren was bedoelt om de inwoners van de stad te beschermen tegen de Barbarijnse zeerovers die toentertijd de wateren rondom Sicilië onveilig maakten. Met deze reden waren er ook kanonnen op het dak van de toren te vinden.
Vandaag de dag is in de toren het Museo civico Torre di Ligny te vinden. In het museum worden hoofdzakelijk voorwerpen getoond die gevonden zijn bij opgravingen of die zijn gevonden voor de kust van Trapani.

Castello della Colombaia

Castello della Colombaia is een middeleeuwse vesting voor de kust van Trapani. Het is nooit echt een kasteel geweest maar wel eeuwenlang gebruikt als militair bolwerk. De naam Castello della Colombaia, wat letterlijk het duiventilkasteel betekend, is altijd gebruikt als spotnaam. De oorspronkelijke naam Torre Peliade wordt vandaag de dag eigenlijk door niemand gebruikt. Het eerste versterkte bouwwerk op dit eilandje voor de kust van Trapani werd al gebouwd in de derde eeuw voor Christus, sommige legenden spreken zelfs van de dertiende eeuw voor Christus maar hier is nooit bewijs voor gevonden. De toren kreeg zijn huidige uiterlijk pas in de negentiende eeuw. Door de eeuwen heen is het “kasteel” meerdere malen verwoest geweest en heeft het meerdere functies gehad. Zo was de toren ten tijde van de Arabieren in gebruik als vuurtoren en werd hij in de middeleeuwen gebruikt als bastion.

Corso Vittorio Emanuele

De Corso Vittorio Emanuele is de mooiste en belangrijkste straat van Trapani. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn te vinden in deze straat. De mooist een de bekendste zijn Palazzo Senatorio, De chiesa del Collegio de Carmine, de Kathedraal San Lorenzo en het Palazzo Ferro. Naast al deze bezienswaardigheden zijn er in de Corso Vittorio Emanuel een aantal leuke winkeltjes en meerdere leuke restaurants en bars te vinden. Deze hebben in de zomermaanden hun terrassen buitenstaan waardoor de straat een leuke en gezellige uitstraling krijgt.

Kabelbaan Trapani-Erice

De kabelbaan tussen Trapani en Erice overbrugt een hoogte van 751 meter terwijl je onderweg wordt getrakteerd op waanzinnige uitzichten. Het dalstation van de kabelbaan is Casa Santa in een buitenwijk van Trapani. Je zal hier met de auto of openbaar vervoer naartoe moeten aangezien het te ver lopen is vanuit het historische centrum van Trapani. Er is in de buurt van dit station maar weinig parkeerplaats te vinden behalve parkeerterreinen waar je moet betalen. Boven kom je uit net buiten de oude stadsmuren van Erice vanwaar je zou de historische stad inloopt.
Toen wij de kabelbaan wilden nemen was hij om mysterieuze redenen gesloten vanaf de onderzijde maar kwamen er wel mensen vanuit Erice naar Trapani toe.

Chiesa del Purgatioro

De Chiesa del Purgatioro, vrij vertaald de “kerk van de zielen van het vagevuur” is een zeventiende-eeuwse kerk in het historische centrum van de stad Trapani. De kerk is beroemd om de processie die er ieder jaar gelopen wordt. Tijdens deze processie woorden de twintig enorme beelden die in de kerk staan door de straten van Trapani gedragen. Deze processie staat bekend als de “Processie van het Mysterie”.
De kerk zelf is gebouwd in de barokke stijl die licht beïnvloed is door het neoclassicisme. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Chiesa del Purgatioro zwaar beschadigd geraakt. De renovatiewerken werden pas in 1962 afgerond. Vandaag de dag is de kerk geopend voor het publiek. Ere wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het onderhoud van de kerk.