Agrigento: stad van de Vallei der Tempels

De stad Agrigento is bij de meeste toeristen hoofdzakelijk bekend om de Vallei van de Tempels die enkele kilometers van de stad verwijderd ligt. De stad Agrigento is zelf echter meer dan de moeite waard voor een kort bezoek. Het centrum van Agrigento is compact maar er zijn meer dan genoeg bezienswaardigheden te vinden. Denk hierbij aan een schitterend theater een bijzondere kathedraal en ga zo maar door. De stad kent hetzelfde verleden als veel andere steden op Sicilië. De stad werd gesticht in de zesde eeuw voor Christus door de Grieken maar werd enkele later alweer verwoest door de Carthagers. Later werd de stad ingenomen door de Romeinen. Ondanks de vele plunderingen en machtsovernames zijn de tempels in de omgeving van Agrigento verbazingwekkend, erg goed bewaard gebleven. Agrigento zelf heeft een middeleeuws centrum met een stratenpatroon uit deze periode. Hierdoor is het soms lastig om sommige plaatsen in de stad met de auto te bereiken. Gelukkig is het centrum niet al te groot waardoor je zonder al te veel moeite te voet de stad kunt verkennen. Je moet je wel voorbereiden om het beklimmen van de nodige trappen. In de avond en nacht heb je vanuit verschillende punten in de stad een schitterend uitzicht op de Vallei van de Tempels. Er zijn zelfs enkele restaurants te vinden die een balkon hebben met uitzicht op de vallei.Akragas (Valle dei Templi)

Agrigento was in de 6e eeuw voor Christus al bewoond. De vallei van de tempels, onderaan de huidige stad,is hier nog een overblijfsel van. Het is een van grootste archeologische sites van heel Sicilië en de belangrijkste reden voor een bezoek aan Agrigento. Er zijn maar liefst viertempels te bewonderen die nog geheel of gedeeltelijk overeind staan. Daarnaast vind je op de site vroeg-christelijke catacomben, de oude stadsmuur van Agrigento en een archeologisch museum. De mooiste van de tempels is de tempel van Concordia. Deze tempel gewijd aan de godin van de eendracht is een van de mooist bewaard gebleven Dorische bouwwerken uit de oudheid. Met zijn 34 zuilen en driehoekige timpaan is de tempel een indrukwekkend bouwwerk. Hij is zo goed bewaard gebleven omdat het ook een tijd dienst heeft gedaan als kerk.Teatro Luigi Pirandello

Dit prachtige theater vind je aan de Piazza Sinatra. Het theater werd geopend in 1870 en straalt nog helemaal de oude grandeur uit. Prachtige rode pluche stoelen, loges met kleine gordijntjes en prachtige gouden versieringen in houtsnijwerk. Dit theater heeft het allemaal. Het theater werd ontworpen door architecten Sciascia en Basile. Het theater is genoemd naar de Agrigento geboren toneelschrijver en nobelprijs winnaar, Pirandello. Het theater is tegenwoordig onderdeel van het gemeentehuis, maar je mag er tijdens openingsuren nog steeds even een kijkje nemen.

Scala dei Turchi

Deze prachtige rots ligt in een klein gehucht net buiten Agrigento in Realmonte. Volg de weg vanuit Agrigento naar het strand en je komt de bordjes naar de rots en Realmonte vanzelf tegen. Via een klein trappetje kom je bij de rots aan op het strand. Deze witte kalksteenklif is prachtig uitgesleten in, inderdaad, een soort trappen. De naam Scala dei Turchi betekend, vrij vertaald, zoiets als trap van de Turken. En in een zekere zin klopt dit ook. In de tijd dat de middellandse zee nog geteisterd werd door woeste en wilde zeerovers gebruikte de Turkse zeerovers deze trappen om hun buit aan land te brengen. De rots biedt immers een prachtige gelegenheid om naar boven te klauteren. Tegenwoordig vind je geen piraten meer op de rots, alleen maar toeristen en zonaanbidders. Op warme zonnige dagen is dit een geliefde plaats om te zonnebaden en te genieten van de mooie groene zee.

Chiesa San Domenico

De Chiesa San Domenico is te vinden midden in het centrum van het oude hart van Agrigento de Piazza Pirandello. De kerk behoort aan een gelijknamig dominicanenklooster en deed tijdlang dienst als kathedraal van Agrigento. De kerk werd gebouwd in de 17e eeuw in de Renaissancestijl. De kerk heeft twee trappen die naar boven naar het portaal krullen. Hier vind je de voor de Renaissance stijl zo kenmerken driehoeken en zuilen. De kerk heeft aan de binnenkant maar liefst acht zeer rijk versierde kapellen. In de loop der jaren heeft de kerk vele schenkingen aan prachtige kunstwerken gehad. De kerk heeft een prachtig orgel.

Chiesa San Fransesco do Paola

Wie in de buurt van deze kerk is kan haar niet missen. In plaats van saai klokkengeluid op het uur, speelt hier regelmatig het klokkenspel een prachtige Italiaanse melodie of klassiek werk. De Chiesa San Fransesco do Paola is een van de oudste kerken van Agrigento. De oorspronkelijke kapel stond hier na alle waarschijnlijkheid al in de 14e eeuw. De kerk in zijn huidige vorm stamt uit 1788. Hoewel de buitenkant nog enigszins sober aan doet is in de binnenkant alle mogelijk barokke versiering aangebracht. Zoals dat hoort in deze traditie is de kerk rijkelijk voorzien van beelden, krullen en versiersels. Helaas werd de kerk tijdens het bombardement van Agrigento in 1943 ernstig beschadigd en is ze nooit meer helemaal in haar oude glorie hersteld.