Milazzo: de poort naar de Eolische eilanden

Milazzo is een kleine stad in het noordoostelijke deel van Sicilië. De stad is met name bekend omdat er vanuit de haven van Milazzo dagelijks meerdere veerdiensten vertrekken naar de Eolische eilanden. Het stadje zelf is echter ook een bezoekje waard. Het dorp heeft net als veel andere steden en dorpen op Sicilië een lange roerige geschiedenis en heeft behoorlijk wat verschillende overheersers gekend. De stad is eeuwenlang erg gewild geweest vanwege zijn strategische ligging ten opzichte van de Eolische eilanden. De stad is waarschijnlijk gesticht in de zevende of achtste eeuw voor Christus door de Grieken. Milazzo komt ook voor in de Odyssee van Homeros. In deze verhalen was Milazzo de plaats waar Odysseus aan land gaat en in de grot van de cycloop terechtkomt. Jammer genoeg zijn er geen verwijzingen in de stad te vinden naar deze verhalen. Wel zijn er in het stadje enkele gezellige terrassen en restaurantjes waar het heerlijk toeven is. Net buiten het historische centrum van Milazzo zijn er enkele stranden te vinden. Dit zijn jammer genoeg geen zandstranden maar kiezelstranden. Dit heeft echter wel als voordeel dat het water er extra helder is.Via Giacomo Medici

De leukste winkelstraat van Milazzo is de Via Giacomo Medici. Het is tevens één van de weinige autovrije straten in het centrum van Milazzo. In de winkelstraat zijn voornamelijk kledingwinkels en boetieks te vinden. Verwacht er geen grote ketens maar leuke kleine winkeltjes die je alleen in Milazzo kunt vinden. Naast de winkeltjes is in deze straat ook de bioscoop van Milazzo te vinden. Naast de bekende blockbusters worden er kleinere Italiaanse films vertoond.Castello Milazzo

De belangrijkste bezienswaardigheid van Milazzo, Castello Milazzo, is te vinden binnen de oude stadsmuren in het hart van de stad. Dit deel van Milazzo wordt al sinds de steentijd bewoond en is een van de weinige plaatsen op Sicilië die sinds deze periode permanent bewoond is geweest. Door de eeuwen heen hebben er op deze rots vele verschillende bouwwerken gestaan. Zo was er ten tijde van de Grieken een Acropolis te vinden. De Arabieren bouwden er het eerste kasteel. Dit kasteel is tijdens de middeleeuwen en later meerdere malen van vorm en grote veranderd.
aan het einde van de twintigste eeuw is het kasteel gerenoveerd en vandaag de dag verkeerd het in een uitstekende staat en is het geopend voor het publiek.

Totò passami l’olio

In het historische centrum van Milazzo is een klein maar bijzonder restaurant te vinden. Totò passami l’olio heeft zich namelijk als doel gesteld om alleen hoogwaardige lokaal geproduceerde producten te bereiden. De dag begint met een bezoek aan de kleine vismarkt van Milazzo. Als de vis gekocht is wordt het menu bepaald. Op deze manier lukt het Totò passami l’olio om altijd met mooie verse en eerlijke producten te werken. Naast het eten is er ook behoorlijk wat aandacht voor de dranken die er geserveerd worden. Zo worden er lokaal gemaakte biologische wijnen verkocht maar kun je er ook de bieren van Horus Mylae krijgen. Deze artisanale biertjes worden in een microbrouwerij in Milazzo gebrouwen.
Het eten in Totò passami l’olio is van bijzondere goede kwaliteit, je merkt dat ze de oude Siciliaanse keuken omarmt hebben maar hier op een moderne manier mee omgaan. De presentatie van de gerechten is er alle behalve klassiek. Zo kregen wij een nagerecht geserveerd in een bloempot. Vegetariërs en veganisten kunnen zonder problemen terecht bij Totò passami l’olio.

Eolische Eilanden

De Eolische eilanden zijn te vinden voor de noordkust van Sicilië. De archipel bestaat in totaal uit zeven bewoonde eilanden waarvan Lipari de grootste is. Net als veel andere tot Sicilië behorende eilanden hebben de Eolische eilanden een vulkanische oorsprong. De eolische Eilanden zijn het gemakkelijkst bereikbaar via de veerhaven van Milazzo. Vanuit deze haven kun je bij verschillende rederijen een kaartje voor de overtocht kopen. De meeste toeristen die de eolische eilanden aandoen brengen een bezoek aan Lipari en Vulcano. Dit simpelweg omdat dit degene zijn die het dichts bij de kust van Sicilië liggen. Naast Lapari bestaan de Eolische eilanden uit Salina, Vulcano, Stromboli, Filicude, Alicude en Panarea. De vulkaan op Stromboli is na de Etna de meest actieve vulkaan van Europa.

Duomo Antico Santo Stefano

De Duomo Antico Santo Stefano is te vinden binnen de oude stadsmuren van Milazzo in het historische centrum van de stad. De bouw van de kathedraal is gestart in het begin van de zeventiende eeuw en werd niet veel later ingewijd. Op de plaats van de kathedraal kerk was vroeger het gemeentehuis van Milazzo te vinden. De Duomo Antico Santo Stefano is gebouwd in de renaissancestijl en heeft de vorm van een Grieks kruis. De buitenzijde en de binnenzijde van de kathedraal worden gesierd door meerdere Korinthische zuilen. Doordat de kathedraal binnen de stadsmuren van Milazzo staat kan de kerk alleen bezocht worden als ook het kasteel en de andere bezienswaardigheden in het historische centrum van Milazzo geopend zijn.

Veerhaven van Milazzo

Voor veel toeristen is de jachthaven van Milazzo het enige wat ze zien van de stad. De Eolische eilanden hebben een behoorlijke aantrekkingskracht op de vele vakantievierders die jaarlijks Sicilië bezoeken. De veerhaven van Milazzo is de makkelijkste en snelste manier om de eilanden te bezoeken. De eilanden Lipari en Vulcano liggen beide op ongeveer een uurtje varen. Voor de verder gelegen eilanden zal je behoorlijk wat langer op een boot moeten doorbrengen. Voor Stromboli moet je op ongeveer vier uur varen rekenen.
Wil je vroeg naar één van de Eolische eilanden varen dan doe je er goed aan om van te voren je kaartjes te kopen. Dan loop je niet het risico dat de overtocht is uitverkocht. De tickets hebben een tijdsslot en kunnen niet gebruikt worden op andere tijden dan aangegeven op het kaartje. Zorg ervoor dat je op tijd bij de ferry bent want je auto parkeren kan best even duren.