Venetië: betoverende stad omringd door water

Het ooit zo machtige Venetië geldt tegenwoordig als één van de meest romantische steden van Europa of zelfs van de hele wereld. Dat dankt de stad aan haar unieke uitstraling die verkregen is door de ruim honderdvijftig kanalen en honderden bruggetjes. De vele autovrije straatjes en steegjes tussen de vele oude panden door maken van Venetië één grote ontdekkingsreis, waarbij je prachtige plekjes, winkels en barretjes tegenkomt. Venetië staat natuurlijk ook vooral bekend vanwege de kenmerkende gondels die toeristen door de vele kanalen voeren.

Venetië is eigenlijk een groot openluchtmuseum geworden. Dat heeft de Verenigde Naties ook al snel erkend en de stad inclusief de lagune in 1987 in haar geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Het architectonisch hoogstandje dat Venetië is wordt bedreigd door haar eigen succes. Een te grote stroom toeristen zorgt ervoor dat natuurstenen bruggen beschadigen en snel slijten. Daarnaast zakt de stad langzaam weg, waardoor hoogwater steeds vaker een probleem vormt. De afgelopen jaren is de verzakking minimaal geweest, maar het stijgen van de zeespiegel zorgt ervoor dat pleinen en straten steeds vaker onder water komen te staan.

De populariteit van Venetië als toeristische bestemming zorgt er helaas ook voor dat het erg druk kan zijn in de stad. Vooral in de periode april tot en met oktober is het vaak aanschuiven bij de attracties en ontstaan er opstoppingen in de soms zeer smalle straatjes die door het centrum van de stad lopen. Bewoners storen zich dan ook steeds meer aan de enorme massa’s toeristen die hun stad steeds minder leefbaar maken.

Venetië OV-kaart

Venetië bestaat vooral uit eilanden. Voor het vervoer tussen de eilanden ben je aangewezen op watertaxi’s en waterbussen. Met de OV-kaart voor Venetië kun je onbeperkt gebruik maken van de waterbussen en de bussen in het Lido, op de eilanden in de lagune, Mestre en Marghera. Deze OV-kaart is eigenlijk onmisbaar bij een bezoek aan Venetië.

Je kunt de OV-kaarten voor Venetië vooraf online kopen. Dat kan voor zowel dagpassen als losse tickets. Bekijk alle opties hier en regel meteen online.

Entreegeld voor Venetië

Het is een hot topic: om het massatoerisme naar Venetië wat in te dammen, voert Venetië een dagpas in. Toeristen die Venetië als dagtoerist bezoeken (en dus niet overnachten in Venetië) die moeten entreegeld betalen om Venetië te mogen bezoeken. Wil je alles weten over de tarieven, de voorwaarden, hoe je kunt betalen en welke boetes je riskeert als je niet betaalt? Lees dan het artikel ‘5 dingen die je moet weten over entreegeld voor Venetië‘.



Museo della Musica

Venetië telt meer dan dertig kerken, die niet allemaal meer dienstdoen als kerk. Sommigen hebben een andere functie gekregen. Chiesa di San Maurizio in San Marco is bijvoorbeeld een muziekmuseum geworden. Belangstellenden kunnen het muziekmuseum gratis binnenwandelen. Een leuke meevaller in de verder zo dure stad. Museo della Musica heeft in de neoclassicistische kerk een prachtig onderkomen gevonden. In de expositieruimte zie je vooral instrumenten uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Op informatiepanelen lees je onder andere over het leven en werk van de beroemde Venetiaan Antonio Vivaldi. In de bijbehorende kiosk kun je CD’s kopen en concerttickets van Interpreti Veneziani, die het Musea della Musica sponsoren.



Selfies

Foto’s maken van jezelf en dan het liefst met beroemde bezienswaardigheden op de achtergrond is een fenomeen dat niet meer uit een populaire toeristische bestemming zoals Venetië weg te denken is. Het lijkt in Venetië gewoon met de dag gekker te worden. In plaats van te genieten van prachtige bouwwerken zoal de Rialtobrug of het Dogepaleis staat een deel van de toeristen vooral zichzelf vast te leggen met hun mobiele telefoon’s of camera’s. Op straat worden volop accessoires verkocht om het maken van selfies te vereenvoudigen. Je ziet in Venetië daardoor steeds meer stellen en gezinnen op straat wandelen van de ene plek naar de andere plek met hun smartphone op een stok, om vervolgens via een afstandsbediening de ene na de andere selfie te nemen.

Campanile

De Campanile van Venetië is een vrijstaande klokkentoren op het Piazza San Marco. De 98 meter hoge toren is lang niet zo oud als de andere bebouwing op het San Marcoplein. De toren stamt uit het jaar 1912 en is vrijwel een exacte kopie van de toren die hier gestaan heeft van 1173 tot het jaar 1902, toen de toren instortte omdat men probeerde er een moderne lift in te bouwen.

venetie-campanile-uitzicht

De huidige toren is voorzien van een lift die je binnen ongeveer een minuut naar het uitzichtpunt op zestig meter hoogte brengt. Vanaf het uitzichtpunt heb je een uitzicht van 360 graden. Fraai is het zicht op het San Marcoplein en de koepels van de San Marco Kathedraal. Overdag is er regelmatig een wachtrij om naar boven te gaan. Buiten het weekeinde en vooral aan het einde van de dag is de rij korter of zelfs niet aanwezig.

San Marcobasiliek

Van alle kerken in Venetië is de San Marcobasiliek waarschijnlijk de meest indrukwekkende. De middeleeuwse basiliek staat aan het San Marcoplein en is een bonte mix van verschillende stijlen. Het gebouw heeft hierdoor een uniek eigen uiterlijk gekregen dat niet zomaar met een ander kerkgebouw te vergelijken is. Voordat je de basiliek van binnen kunt bekijken kom je hoogstwaarschijnlijk eerst in een vrij lange rij terecht. Over het algemeen schiet die rij best wel op en sta je binnen 15-20 minuten in de San Marcobasiliek. Eenmaal binnen mag je niet fotograferen. Erg jammer, want de rijke decoraties en de bijzonder vormgegeven ruimtes zijn absoluut de moeite van het vastleggen waard. Wij hebben ons niet aan het fotografeerverbod gehouden en toch enkele foto’s gemaakt. We waren daarin overigens niet de enige.

Het meest indrukwekkende vonden wij de vele mozaïeken op de plafonds en de wanden. De vele goudtinten die hierbij gebruikt zijn zorgen voor een compleet ‘over de top’ uiterlijk. Dergelijke mozaïeken zijn aan de buitenkant in mindere mate ook te aanschouwen.

Waterbus vanaf het vliegveld

Om van vliegveld Venetië Marco Polo naar de stad te reizen heb je verschillende opties. De snelste manieren zijn vaak om een watertaxi te nemen (meestal maximaal 4 personen) of met een normale taxi. Het is deels afhankelijk van waar je moet zijn in Venetië. Meestal is de watertaxi de snelste manier. Goedkoper is om per bus naar de rand van Venetië te reizen of de waterbus te nemen. Zelf vinden we de waterbus wel een mooie manier. Je hebt dan meteen een eerste indruk van de stad. De waterbussen (vaporetti) van het vliegveld naar de stad zijn van het bedrijf Alilaguna. Je kunt een kaartje kopen voor een enkele reis of een retour. De tocht naar het San Marcoplein duurt ongeveer een uur. De verste halte is die van de cruiseterminal. Reken op een reistijd in dat geval van zeker anderhalf uur. De 24- en 48-uurs kaarten voor de waterbussen in Venetië zelf zijn niet geldig voor de waterbus van en naar het vliegveld. Dat komt omdat het twee verschillende bedrijven zijn.

Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari

Een van de grotere kerken in Venetië is Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari, vaak kortweg aangeduid met Basilica Dei Frari of alleen maar Frari. De gotische kerk staat al eeuwenlang aan de Campo dei Frari, een sfeervol plein in het centrum van Venetië. De kerk stamt uit 1338. De bijbehorende campanile was in 1396 gereed. Het is de op één na hoogste campanile van Venetië.

De kerk en de bijbehorende klokkentoren zijn gebouwd met bakstenen. Aan de buitenkant is de kerk niet zo bijzonder, maar des te fraaier is het interieur. Helaas mag je er binnen niet fotograferen. Als je de kerk binnenstapt dan valt het op dan het eerste deel van de kerk een open ruimte is met aan weerszijden zeer grote grafmonumenten. Sommige zijn zeer bijzonder wat betreft de vormgeving, zoals het driehoekige grafmonument van Antonio Canova. In de het achterste deel van de Frarikerk domineert het fraaie houtgesneden koorgestoelte en het olieverfschilderij Maria Hemelvaart van de Italiaanse kunstschilder Titiaan. Dit 690 bij 360 centimeter metende schilderwerk is gemaakt tussen 1516 en 1518.

Gondels

Als je iets moet noemen dat typisch iets voor Venetië is, dan is het wel de gondel. De gondola’s, zoals ze in Italië heten, zijn vaartuigen die ingezet worden voor het vervoeren van mensen en goederen door de waterwegen van Venetië. De Venetiaanse gondels zijn naar schatting al zo’n duizend jaar geleden geïntroduceerd in Venetië. Opmerkelijk voor de gondels is dat ze slechts door één roeier bezuurd worden. Dat heeft wel een aantal aanpassingen gevraagd om de gondels bruikbaar te maken. Ten eerste is de achterkant van de ongeveer 11 meter tellende gondel verhoogd, waardoor de gondelier een goed overzicht heeft. Ten tweede is de gondel asymmetrisch gebouwd. Dit is omdat er alleen maar aan stuurboord geroeid wordt en een symmetrische gondel ervoor zou zorgen dat de gondel rondjes wil gaan draaien of dat het besturen veel te inspannend is voor de gondelier.

De gondels vormen voor toeristen in Venetië één van de populairste attracties. Waar er vroeger maar liefst zo’n tienduizend gondels op de kanalen van Venetië vaarden, daar zorgt het gemotoriseerde waterverkeer er tegenwoordig voor dat er geen noodzaak meer is om van gondels gebruik te maken. Als toerist huur je een gondel in zijn geheel af, waardoor het per persoon goedkoper is als je met een klein groepje een gondeltocht maakt. Hoewel men zegt dat de gondels met vaste prijzen werken, zie je toch wel kleine verschillen in de prijzen die je online kunt boeken. Reken op ongeveer 80 euro voor 40 minuten (maximaal 6 personen) en 120 euro voor een uur. Na zeven uur ’s avonds gaan de prijzen omhoog naar respectievelijk 100 en 150 euro. Er zijn verschillende websites die plaatsen aanbieden op gondels waar je met anderen in zit. Op die manier kun je de prijs drukken. Je kunt bij Ticketbar Venetië losse tickets voor een gondelvaart door Venetië kopen.

Colaatje van bijna tien euro

Als toerist in Venetië kom je ongetwijfeld een keer op het San Marcoplein terecht. Wie op dit historische plein komt die zal ongetwijfeld tot de verleiding komen om op één van de terrassen op het plein iets te gaan drinken. Dat kan, maar houd er dan wel rekening mee dat je daarvoor diep in de buidel moet tasten. Een glaasje fris kost je bijna tien euro, net als een kop thee of een heerlijke cappuccino. Een glaasje wijn of prosecco gaat als snel richting de 15 euro en wie een cocktail of longdrink wil bestellen die moet op prijzen tussen de 17,50 en bijna 30 euro rekenen. Heb je toch dorst? Ga dan iets drinken in een van de bars in de straten rondom het plein. Het liefst staan aan de bar, zoals het hoort in Italië. Je betaalt hier ongeveer de helft van wat je op het San Marcoplein zou betalen.

venetie-colaatje-10-euro

Carnaval

Het carnaval van Venetië behoort tot de beroemdste carnavalsfeesten ter wereld. Het behoort tevens tot de oudste carnavalsfeesten ter wereld. De eerste keer dat het carnaval in Venetië gevierd werd was in 1268. Eeuwenlang heeft deze traditie zich voortgezet, waarbij de kenmerkende maskers volop gebruikt werden. De heerschappij van Napoleon maakte een einde aan een eeuwenlange carnavalstraditie in Venetië. Pas tegen het einde van de vorige eeuw, in 1979, werd het Venetiaanse carnaval nieuw leven ingeblazen. Het is nu een groots opgezet feest dat vooral door gasten van elders gevierd wordt. Tijdens de carnavalsperiode, traditioneel in februari of maart, schieten de prijzen van hotelkamers dan ook omhoog. Het is erg druk in Venetië in deze periode, wat op veel plekken verstoppingen in de soms smalle straten oplevert.

De carnavalsmaskers die zo typerend zijn kun je het hele jaar door in Venetië kopen. Er is wel erg veel verschil in kwaliteit en prijs. Zo kun je voor 10 tot 20 euro al maskers lopen die vooral in grote fabrieken gemaakt zijn, terwijl je ook nog prachtige handgemaakte exemplaren kunt kopen die een stuk duurder zijn. Reken voor een mooi handgemaakt carnavalsmasker zeker op 100 tot 120 euro.

Straatverkopers

Waar massa’s toeristen zijn, zijn vaak ook massa’s straatverkopers. Venetië is hier helaas geen uitzondering op. Wij schrijven helaas, want we vinden de handelswaar die ze bieden vaak weinig interessant, de hoeveelheid waarmee ze de straten bevolken veel te groot en de manier waarop ze dus eigenlijk het prachtige straatbeeld verstoren zeer irritant. Jammer dat de politie en politiek toestaat dat er op deze manier oneerlijke concurrentie plaatsvindt met de winkeleigenaren die huur, gemeentelijke lasten en belastingen betalen. Helemaal zuur is dat deze overwegend Afrikaanse verkopers vooral hun geld lijken te verdienen met illegale goederen zoals namaaktassen van grote designermerken.

Het terras van de San Marcobasiliek

Tegen betaling kun je de eerste verdieping en het buitenterras van de San Marcobasiliek bezoeken. Je moet dan bij de ingang rechts de trap op lopen. Het buitenterras geeft je een fraai uitzicht op het San Marcoplein. Pas hier wel op met het lopen, want het natuurstenen terras is ongelijkmatig gevormd. Binnen is een klein museum over de San Marcobasiliek ingericht. Je kunt er een miniatuur van de basiliek bekijken, meerdere mozaïeken van dichtbij bekijken en de originele paardenbeelden zien. De exemplaren die nu buiten te aanschouwen zijn, zijn replica’s. Je hebt vanaf het binnenbalkon ook een mooi uitzicht op het interieur van de San Marcobasiliek.

De stranden van Venetië

Bij Venetië zul je niet direct aan een strandbestemming denken. Onterecht, want de stad heeft een aantal uitstekende stranden. Je moet dan niet in het historisch centrum van Venetië zijn, maar op Lido. Dit eiland ligt direct aan de Adriatische kust en  is gezegend met een lang zandstrand aan de oostelijke kant van het eiland. Een deel van de stranden is privé strand, begierend tot hotelresorts of strandclubs. Grote delen zijn echter vrij te bereiken. Het strand bestaat uit witgeel zand. Het strand loopt vrij langzaam af in zee. Uitstekende omstandigheden voor een dagje strand, niet waar? Het aangename klimaat van Venetië doet de rest.

Dogenpaleis

Het dogenpaleis was vroeger het paleis van de doge, de leider van de toenmalige Republiek Venetië. Het dogenpaleis ligt aan het San Marcoplein en behoort tot de meest belangrijke en indrukwekkende niet-religieuze gotische bouwwerken van Italië. Het paleis is tussen 1309 en 1424 gebouwd op een fundament dat stamt uit de negende eeuw. Tegenwoordig wordt Venetië niet meer bestuurd door dogen. Het dogenpaleis is nu een bezienswaardigheid waar je als toerist je kunt verwonderen over fraaie architectuur, de bijzondere kunstwerken en de prachtige vertrekken. Erg indrukwekkend is ook de rondleiding door de gevangenis. Wie een entreekaartje koopt voor het dogenpaleis die mag met dat ticket ook de andere musea aan het San Marcoplein bezoeken.

Unlock your love

Venetië is de vele slotjes aan de bruggen beu. In augustus is er een nieuwe opschoonactie gestart onder het motto “Unlock Your Love”. De duizenden slotjes zijn verwijderd van de bruggen en er zijn pamfletten voor in de plaats gehangen waarop de tekst “Unlock Your Love” te zien is. Zowel de gemeente als de bewoners willen geen slotjes aan de bruggen zien. Het ‘afval’ ontsiert volgens het het stadsbeeld. Bijkomend nadeel is dat de slotjes de bruggen kunnen beschadigen. Zeker in het geval van de oudere bruggen is het gewicht van het vele ijzer vaak desastreus op langere termijn. Ook de roest als gevolg van oxidatie van de hangsloten zijn een vervelende bijkomstigheid van de symbolen van eeuwige liefde.

Het hardnekkigste probleem zijn de illegale straatverkopers die flink geld verdienden aan de slotjes. Zij zien een belangrijke bron van inkomsten verdwijnen. Toeristen die overigens betrapt worden op het plaatsen van een hangslot aan een brug die kunnen rekenen op een boete van 50 euro als je erop betrapt worden. Wetende dat het slotje binnen enkele dagen waarschijnlijk toch weer verwijderd wordt moet je je afvragen of je dat risico wel wilt nemen. Venetië zou het liefste zien dat het verschijnsel voorgoed uit het straatbeeld verdwijnt.

venetie-unlockyourlove2

Met de bus vanaf Mestre

Vanaf Mestre kun je met de bus naar Venetië reizen. Als je de lijnbus vanuit het centrum van Mestre neemt dan reis je in ongeveer 16 tot 20 minuten naar het busstation van Venetië. Je kunt vooraf een kaartje kopen bij een tabakswinkel, maar je kunt je buskaartje ook bij de chauffeur kopen. Als je eenmaal aangekomen bent in Venetië dan is het slechts twee minuten lopen naar de waterbus. Je kunt echter van hieruit ook prima te voet Venetië intrekken. Je loopt in ongeveer twintig tot dertig minuten naar de Rialtobrug of in ruim een half uur naar het San Marcoplein.

Rio Tera Lista di Spagna

Een van de drukste toeristenstraten van Venetië is de Rio Tera Lista di Spagna. Lokaal wordt deze straat ook wel aangeduid als Strada Nova. Rio Tera Lista di Spagna is echter slechts een onderdeel van het voetgangersgebied dat Strada Nova genoemd wordt.
Rio Tera Lista di Spagna is een aaneenschakeling van toeristenwinkels, horeca, hotels en marktkraampjes. Voor veel mensen is dit de eerste straat die men inloopt zodra men aangekomen is op het treinstation van Venetië. Zoals voor elke toeristenstraat ter wereld geldt is dit meestal niet de beste plek om iets te kopen of te eten. De prijzen liggen over het algemeen iets hoger dan in de rustigere straten of er wordt ingeboet in de kwaliteit van de geboden gerechten.

San Marcoplein

Het centrale plein van Venetië is het San Marcoplein (Piazza San Marco). Het plein wordt gezien als één van de mooiste pleinen ter wereld en bestaat uit twee delen: de Piazza en de Piazzetta. De Piazzetta is het deel van het plein dat aan het meer van Venetië ligt. De Piazza wordt gezien als het hoofddeel van het San Marcoplein. Het middeleeuwse plein ziet er vrijwel geheel nog zo uit zoals het in de middeleeuwen aangelegd is. Het historische karakter van het plein heeft ervoor gezorgd dat het tot de belangrijkste elementen behoort van het oude Venetië. Het San Marcoplein wordt ondanks de inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO wel bedreigd. Het is het hoge water dat steeds vaker ervoor zorgt dat het plein onder water komt te staan. De langzaam stijgende zeespiegel zorgt ervoor dat bij hoogwater het San Marcoplein (deels) onder water komt te staan.

Aan het San Marcoplein staan een een aantal bijzondere gebouwen zoals de San Marcobasiliek, de Campanile, de Torre dell’Orologio, het Dogepaleis, de Bibliotheca Marciana, het Archeologisch Museum en het Museo Correr. Op het plein staan ook enkele terrassen, waar veelal livemuziek gespeeld wordt. De prijzen op deze terrassen liegen er overigens niet om.

Rialtobrug

De oudste en meest bekende brug over het Canal Grande is de Rialtobrug (Ponte di Rialto). Dat de brug zo populair is kun je merken aan de drukte. Vooral het aantal toeristen dat zichzelf of anderen fotografeert op de brug is enorm, waardoor er al snel opstoppingen ontstaan als het warm en zonnig weer is. De grote brug heeft een breedte van maar liefst 22,9 meter. Je kunt langs de twee buitenkanten over de brug lopen, maar je kunt er ook voor kiezen het middenpad te nemen. Je hebt dan niet het fraaie uitzicht over het Canal Grande, maar loopt tussen de winkeltjes op de Rialtobrug door.

De huidige brug stamt uit de zestiende eeuw. Hij verving de houten brug die niet goed bestand was tegen het gewicht dat een grote massa mensen op de brug veroorzaakt. Na de laatste instorting in 1524 werd er werk gemaakt van een stenen variant. De Rialtobrug die er nu staat is daarvan het resultaat. Hij was in 1591 helemaal gereed en overspant het Canal Grande net als zijn voorganger met één boog.

Treinstation Venetië Santa Lucia

Het hoofdstation van Venetië is Venetië Santa Lucia (Venezia Santa Lucia of Venezia S.L.). Het is het Centraal Station van de stad en ligt binnen de lagune. Het kopstation is een prima beginpunt voor je reis door de stad. Je kunt recht tegenover het station de waterbus (“vaporetto”) nemen of zo de stad in wandelen. Als je met de trein naar Venetië wilt reizen dan moet je er rekening mee houden dat sommige routes erg druk kunnen zijn op bepaalde tijden. Zo is de trein tussen Milaan (en dus ook het Gardameer) en Venetië vooral tijdens de spitsuren regelmatig vol. In tegenstelling tot Nederland worden op dit soort langeafstandstreinen niet meer kaartjes verkocht dan er zitplaatsen zijn. Je koopt zelfs een kaartje voor een specifieke route, datum, tijd en zitplaats.

Jachten

Wie met de waterbus vanaf de luchthaven naar Venetië reist die zal hoogstwaarschijnlijk eerst nog een aantal grote jachten zien liggen voordat de waterbus van Alilaguna bij het San Marcoplein aankomt. De jachten liggen ten oosten van het San Marcoplein, aan de noordelijke kades van het Kanaal van San Marco. De afmetingen van sommige superjachten roepen protesten van bewoners aan de kades op, omdat de enorme boten het uitzicht voor hen verpesten.  Zo was er in 2011 flinke ophef over het jacht ‘Luna’ van de Russische miljardair Abramovich.

Cruises

Venetië is een populaire cruisehaven in Europa. Vanaf Venetië vertrekken cruises richting verschillende steden aan de Middellandse Zeekust zoals Rome, Pisa, Barcelona, Genua, Dubrovnik, Corfu, Monte Carlo, Ibiza en Athene. De cruiseterminal van Venetië ligt aan de westkant van de stad. Als cruisereiziger is Venetië één van de mooiste havens in Europa waar je vanuit kunt vertrekken of in aan kunt komen. De cruiseschepen varen door het Canale della Giudecca en het Canale di San Marco Venetië in en uit. Daarbij worden prachtige hoogtepunten van de stad gepasseerd zoals het San Marcoplein, en Punta della Dogana. Zodra een cruiseschip aangelegd heeft in Venetië dan kunnen passagiers met de people mover naar de stad gaan. Met deze monorail sta je in die minuten op de Piazzale Roma.

Voor toeristen in de stad Venetië is het bijzonder om de grote schepen te zien passeren. Vooral als je op de Piazetta van het San Marcoplein staat dan lijken de enorme gevaartes wel heel dicht langs de stad te varen.

Strandclubs op Lido

Wie het strand wil bezoeken op het eiland Lido die heeft meerdere opties. Natuurlijk kun je het openbare strand bezoeken of een hotel aan het strand boeken waarbij je van het strand bij het hotel gebruik kunt maken. Erg populair zijn de zogenaamde strandclubs op Lido. Enorme beach clubs waar je stoelen, parasols of zelfs complete strandhuisjes kunt huren vind je langs de geheel kust van Lido. De prijzen vallen mee, zeker als je het vergelijkt met andere mondaine stranden in Zuid-Europa. Een erg populaire beachclub is Des Baines. Deze is direct naast het openbare strand gelegen als je vanaf het waterbusstation Lido via de Gran Viale Santa Maria Elisabetta naar de kust gelopen of gereden bent.

Dagkaart waterbus

De beste manier om je in Venetië te verplaatsen is per waterbus (vaporetti in het Italiaans). Deze waterbussen kun je gebruiken om je te verplaatsen door de kanalen van Venetië. Je kunt ermee naar eilanden zoals Lido en Murano varen. De frequentie ligt vrij hoog en over het algemeen zijn de waterbussen druk bezet. Dat betekent dat de kans redelijk groot is dat je moet staan aan boord. Tickets voor de vaporetti zijn vrij duur, waardoor het al snel loont om een kaart voor 24, 36 of 72 uur te nemen. Hoe langer de duur, des te goedkoper het tarief per dag is. Kinderen vanaf vier jaar moeten ook hun eigen kaartje hebben. Kinderen onder de 4 jaar reizen gratis. Bij een dagkaart (of kaart voor meerdere dagen) is busvervoer op Lido of in Mestre ook inbegrepen. Wie echter naar Marco Polo Airport wil reizen die zal een los kaartje moeten kopen. Dat geldt zowel voor de busdienst naar het vliegveld als voor de waterbus van Alilaguna.

Duiven

Toeristen komen, toeristen gaan, maar de duiven op het San Marcoplein blijven bestaan. Welk moment van de dag je ook op het San Marcoplein komt, je zult er altijd duiven zien. De gevleugelde dieren zijn de permanente bewoners van het San Marcoplein. Het aantal duiven is wel flink afgenomen. Vroeger liep het aantal duiven op de Piazza San Marco op tot wel meer dan twintigduizend, terwijl er nu gemiddeld nog geen duizend duiven te vinden zijn op het middeleeuwse plein. De reden is dat het stadsbestuur van Venetië in 2008 een verbod uitvaardigde om duiven te voeren op het San Marcoplein. Hiermee verdwenen ook de stands die duivenvoer verkochten en uiteindelijk ook een groot deel van de duiven. Omdat er onvoldoende voer op het San Marcoplein te vinden is zijn de duiven naar andere plekken in de stad vertrokken.

Hotel Hilton Stucky Molino

Het Hilton Molino Stucky Hotel is een groot luxe hotel gevestigd op het eiland Giudecca. De naam is een directe verwijzing naar de voormalige korenmolen die hier in 1884 gebouwd is. Hier werkten vroeger zo’n 1500 mensen die dagelijks maar liefst 50 ton meel produceerden. De naam van de korenmolen was Molino Stucky, naar de eigenaar Giovanni Stucky. In 1955 sloot Molino Stucky haar deuren om vervolgens enorm verwaarloosd te worden. Een halve eeuw later was het complex omgebouwd tot een fraai luxe hotel van de Hilton keten. De neogotische gevel en het roodstenen uiterlijk zorgen voor een imposant gebouw.

Het hotel opende in 2007 haar deuren en behoort sindsdien tot de populairste hotels van Venetië. Hilton Molino Stucky is bijna vierhonderd luxe kamers groot en heeft meerdere restaurants. Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht op Venetië. Het enige nadeel dat het hotel heeft is dat je van de gratis waterpendel afhankelijk bent om naar het centrum van Venetië te reizen. Daar krijg je wel een prachtige rustige ligging direct aan het water voor terug.

Bekijk kamers en prijzen op booking.com.

Brug der Zuchten

De Brug der Zuchten is één van de bekendste en meest gefotografeerde bruggen van Venetië. De brug verbindt het dogenpaleis met de gevangenis waarin ooit Galileo Galilei en Casanova opgesloten zaten. De naam ‘Brug der Zuchten’ komt voort uit de zucht die gevangenen lieten horen op het moment dat ze over de brug naar de donkere kerkers gingen en door de smalle raampjes van de brug voor de laatste keer het daglicht zagen. De brug Ponte della Paglia is door de Brug der Zuchten zeer druk bezocht. Dat komt omdat je vanaf deze brug een prima uitzicht hebt op de Brug der Zuchten. Van hieraf worden dan ook een groot aantal foto’s en selfies genomen.

Canal Grande

Het grootste, belangrijkste en drukste kanaal van Venetië is Canal Grande. Veel belangrijke bezienswaardigheden liggen aan dit kanaal en ook voor de waterbussen (vaporetti) is het Canal Grande een belangrijke waterweg. Over het kanaal liggen slechts vier bruggen, waarvan de Rialtobrug de oudste en de bekendste is. Vanaf de Rialtobrug kun je prachtige foto’s maken van de drukte op het Canal Grande. Opvallend is de breedte van het kanaal. Die varieert tussen de dertig en zeventig meter, waardoor er een vrij grote capaciteit ontstaat betreft het aantal boten dat tegelijkertijd door het kanaal kan varen. Langs het Canal Grande liggen een aantal paleizen zoals het Ca’ Dario, Ca’ d’Oro en het Palazzo Vernier dei Leoni.

Gallerie dell’Accademia

De Gallerie dell’Accademia is één van de mooiste musea in Venentië Het museum is te vinden in de wijk Dorsoduro niet ver van het Peggy Guggenheim Museum tegenover de Ponte dell’Accademica.
Het museum herbergt enkele van de mooiste kunstwerken uit de Vroege Renaissance, Hoog Renaissance en Barok. Bekende Venetiaanse kunstenaars zoals Gentile Bellini, Sebastiano Ricci Titiaan, Jeroen Bosch en Vasari zijn in het museum te vinden.
Tot de bekendste kunstwerken in het museum behoren het altaarstuk van San Giobbe, Johannes de Doper van Titiaan en Miracolo della Croce caduta nel canale di San Lorenzo van Gentile Bellini. Het museum is deel gevestigd in de Santa Maria della Carità.
Naast de vaste collectie zijn er met regelmaat tijdelijke exposities in het museum te vinden.

Torre dell’Orologio

Een opvallend element op het San Marcoplein is de Torre dell’Orologio. Deze toren bevindt zich aan de noordkant van het drukke plein en is gebouwd tussen 1496 en 1499. In de klok is een prachtige klok aangebracht met een blauwe wijzerplaat, waar Romeinse cijfers, de verschillende fasen van de maan en de verschillende tekens van de dierenriem aangebracht zijn. Onder de klokkentoren is een poort aangebracht die toegang biedt tot de erachter gelegen winkelstraten.

TNT

In Venetië vindt bijna al het vervoer plaats via het water. In plaats van bestelbusjes van TNT zie je in Venetië bestelboten van TNT. Deze boten brengen de pakketjes via het water naar de geadresseerden. Is toch eens heel iets anders dan de pakketbezorgers zoals je ze in Nederland ziet.

Salazida San Moise

Venetië is geen stad waar je specifiek naartoe gaat om te winkelen. Dat betekent echter niet dat het winkelaanbod ophoudt bij souvenirs zoals Venetiaanse carnavalsmaskers, wijn, lekkernijen en glaswerk van Murano. Houd je bijvoorbeeld van klassieke Italiaanse mode dan moet je de straat Salazida San Moise bezoeken. Dit is de straat waar grote merken zoals Prada, Fendi, Miu Miu en Versace hun winkels hebben. Denk overigens niet dat de tassen, jassen en jurken van de grote merken hier voordeliger zijn omdat het Italiaanse merken zijn. Je betaakt ook hier de hoofdprijs. Niet zelden is het zelfs duurder om hier te winkelen dan in de dure winkelstraten van Amsterdam, Antwerpen of Brussel. Saillant detail is overigens dat in dezelfde straat waar je de dure designertassen koopt ook bijna struikelt over de straatverkopers die imitaties van deze tassen verkopen.

Vaporetti

Dé manier om je in Venetië te verplaatsen is met de waterbussen (vaporetti) van ACTV. Deze busboten varen langs een groot aantal stations binnen San Marco en San Polo. Ook zijn ze hét vervoermiddel om de eilanden Lido, Murano en Isola della Giudecca te bereiken. De busboten kunnen vrij druk zijn, waardoor er kans bestaat dat je moet staan. Per passagier mag er één stuk bagage meegenomen worden. Als je meer dan drie keer per dag de waterbus neemt dan loont het al om een kaart voor 24, 36, of 48 uur te nemen. Kaartjes koop je bij tabakshops, bij een aantal hotels en bij de ticketloketten bij een aantal waterbusstations. Let op: als je een dagkaart neemt moet je iedere keer dat je een tocht begint eerst inchecken bij de automaat. Dit werkt net als de OV-chipkaart in Nederland. Uitchecken is echter niet nodig. Let op: de kaarten van ACTV zijn niet geldig op de waterbuslijnen van Alilaguna. Dit is het bedrijf dat o.a. de routes over het water naar luchthaven Venetië Marco Polo onderhoudt.

Mede vanwege de vele stops onderweg en het feit dat routes niet altijd even gunstig zijn kan het handiger zijn om een watertaxi te nemen. Dit is over het algemeen wel een stukje duurder dan de busboot, zeker als je alleen of met twee personen reist.

Tarnowska’s American Bar

Venetië heeft niet wat je zegt een bruisend uitgaansleven. Toch zijn er heus wel wat leuke bars te vinden in het hart van de stad. Een voorbeeld hiervan is Tarnowska’s American Bar. Deze bar vind je op ongeveer vijf minuten lopen van het San Marcoplein. De bar hoort bij Best Western Hotel Ala en heeft alles wat je van een goede bar mag verwachten: sfeer, attente bediening, heerlijke cocktails en fatsoenlijk prijzen. Zelf hebben we er genoten van twee prima klaargemaakte glazen Gin Fizz die met een prijs van 9 euro per stuk zo ongeveer de helft kostten van wat je op het San Marcoplein op het terras zou betalen. Twee glazen Gin Fizz in Tarnowska’s American bar waren in ieder geval al voldoende om aardig aangeschoten richting de waterbus te gaan. Tarnowska’s American Bar is gevestigd op Campo Santa Maria del Giglio – San Marco 2494.

Murano

Het eiland Murano hoort bij Venetië, maar heeft haar eigen karakter. Op Murano wordt immers al eeuwen lang de edele kunst van het glasblazen vervuld. De glasblazers van Murano behoren nog steeds tot de besten ter wereld. De reden dat dit specifieke ambacht op één eiland binnen Venetië geconcentreerd is, is terug te voeren naar de middeleeuwen. De geheimen van het glasblazen moesten bewaard gebleven worden. Door de glasblazers naar één plek te brengen konden de Venetianen alles goed onder controle houden. Glasblazers kregen wel de nodige privileges in ruil voor het feit dat ze eigenlijk vast zaten op hun eigen eiland. De meeste werkplaatsen van glasblazers vind je aan de Fondamenta dei Vetrai. Je kunt er gewoon binnenwandelen om de glasblazers aan het werk te zien. Je hoeft niets te kopen, maar mag dat natuurlijk wel.

Om het Murano glaswerk te kopen hoef je trouwens niet naar Murano toe. De glazen, vazen en kunstwerken van glas worden volop aangeboden in winkels in Venetië. Goedkoop is het glaswerk niet. Reken op zo’n 25 tot 35 euro vooreen glas. Je hebt dan echter wel prachtig handgemaakt glaswerk in je kast staan.

Op Murano kun je het glasmuseum bezoeken. Museo Vetrario is dagelijks geopend met uitzondering van woensdagen en sommige feestdagen. Het glasmuseum is te vinden aan Fondamenta Giustinian 8 op Murano.

Openbare toiletten

In Venetië vind je op een aantal plekken openbare toiletten. Het zijn bemande toiletten, die dus met regelmaat schoongemaakt worden. Voor deze service betaal je wel een bedrag van maar liefst 1 euro en 50 cent. Niet goedkoop, maar in ieder geval heb je wel de mogelijkheid om een toilet te bezoeken zonder dat je een restaurant of bar binnen hoeft te lopen.

Beste reisperiode

Venetië is op haar mooist als de zon schijnt, de terrasjes bezet zijn en de gondels volop door de kanalen varen. Omdat het vervoer binnen Venetië vooral via het water plaatsvindt is het ook nog eens aangenaam als het warm is. Wij adviseren dan ook om vooral voor de maanden juni en september te gaan. Ons eigen favoriete reisseizoen voor Venetië is echter eind augustus. De echte hitte is er vanaf, maar de meeste dagen is het zeer aangenaam. De avonden zijn nog zwoel genoeg om buiten te zitten en de grootste stroom van stedentrippers moet nog op gang komen. En als je wilt kun je een dagje strand op het eiland Lido inplannen. Wat wil je nog meer?

In de wintermaanden is er een vrij grote kans op koel, grijs of nat weer. Niet zelden is het dan hoogwater in Venetië, waarbij het water pleinen en straten blank kan zetten.

Teatro La Fenice

Teatro La Fenice is een bekend operatheater in Venetië dat zichzelf tot de meest beroemde theaters van Europa mag rekenen. De naam La Fenici werd voor het eerst gebruikt in 1792, toen het theater geopend werd dat het voormalige San Benedetto theater verving. Het San Benedetto theater  was in 1774 door brand verwoest. Dit lot overkwam La Fenice helaas ook meerdere malen. De laatste grote brand was in 1996. Deze was het gevolg van brandstichting. Tegenwoordig is La Fenici, waar veel grote producties in premiere gegaan zijn, weer helemaal in de prachtige negentiende eeuwse stijl herbouwd. Je kunt er weer terecht voor opera’s, maar je kunt het indrukwekkende interieur van het operatheater ook bewonderen zonder een opera te bezoeken. Overdag is La Fenici tegen betaling te bezoeken. Op die manier krijg je een goede indruk van hoe het er van binnen uit ziet. Je kunt door de zaal lopen, een loge bezoeken en een aantal bijbehorende ruimtes bezoeken.

Met de trein naar Venetië

Verblijf je aan het Gardameer of in Verona? Dan kun je gemakkelijk en snel met de trein naar Venetië reizen. Je kunt dan bijvoorbeeld op de trein stappen die van Milaan naar Venetië reist. De reistijd vanaf Verona bedraagt ongeveer 1 uur en 10 minuten. Vanaf Desenzano del Garda ben je iets langer dan anderhalf uur onderweg.

De trein is overigens niet zomaar goedkoper dan wanneer je met de auto naar Venetië zou rijden. Je moet immers betaald parkeren bij bet station van vertrek en de treinkaartjes in Italië zijn redelijk aan de prijs. Zeker als je met een heel gezin gaat kunnen deze kosten flink oplopen.

Let op: treinreizen op de langere trajecten werkt in Italië andere dan in Nederland. Je koopt een kaartje waarbij traject, trein, wagon en zitplaats bepaald zijn. Je moet dus vooraf weten welke trein je exact neemt.

Geen stad voor rolstoelen

Hoewel er heus wel op een paar plekken rekening gehouden wordt met rolstoelen, is het op veel plekken amper te doen om er met een rolstoel te komen. Bruggen, drukte en nauwe straatjes maken het erg lastig. De grote bruggen zijn vaak wel voorzien van een mogelijkheid om er met de rolstoel overheen te gaan. Dit is soms door platen op de brug aan te brengen, soms zie je een soort van liftsysteem. De waterbus is te doen met de rolstoel, maar met een elektrische rolstoel wordt het al bijna onmogelijk.

Toeristische dienst

Het kantoor voor toerisme zit in Venetië op vijftig meter van het Piazza San Marco. Het kantoortje zit in het verlengde van de galerij die zich aan de zuidelijke kant van het San Marcoplein bevindt. In een supertoeristische stad zoals Venetië verwacht je een groots en goed georganiseerd kantoor waar toeristen terecht kunnen voor al hun vragen, gratis brochures en goede tips. Het tegendeel is het geval. Het kleine kantoortje werkt inefficiënt, is beperkt voorzien van goed foldermateriaal en vraagt voor en toeristische kaart van Venetië 2 euro eb vijftig cent. Geen enkel probleemloos om te hoeven betalen voor een plattegrond (hoewel je je af moet vragen waarom ze dan zoveel duurder zijn dan elders), maar dan zou het handig zijn als je bij alle drie de balies af zou mogen rekenen. Twee van de drie balies zijn vooral druk met het verwijzen naar de derde balie, waar dan ook vrijwel altijd een rijtje wachtende mensen staan.

Parkeren in Venetië

Je kunt met de auto naar Venetië reizen. Zodra je over de Ponta della Libertá aankomt in Venetië dan kun je niet anders doen dan je auto te parkeren in een van de grote publieke parkings. Daar zit een stevig prijskaartje aan. Reken op 26 tot 30 euro per 24 uur. Het vervelende is dat je niet per uur af kunt rekenen. Twee uurtjes parkeren kost je daarom ook de volle mep van 26 tot 30 euro.

Bij aankomst in Venetië zijn er ook enkele parkeerplaatsen te vinden aan de rechterkant van de straat. Hier mag je 10 minuten gratis parkeren. Daarna betaal je ineens 15 euro voor 1 uur. Langer parkeren van een uur mag niet.

Goedkoper parkeren bij Venetië

Vind je het parkeren in Venetië te duur? Een goedkopere oplossing om te parkeren is in Mestre. Je kunt tegenover het station van Mestre parkeren voor ongeveer een tientje per dag. In het weekend en op feestdagen betaal je ongeveer 16 euro. Je kunt, in tegenstelling tot de parkings in Venetië  zelf, ook per uur betalen. Vanaf het treinstation kun je in tien minuten naar het station van Venetië reizen. Er gaan meerdere treinen per uur, waardoor je niet al te lang hoeft te wachten om naar Venetië te reizen. Kaartjes koop je eenvoudig via de automaat. Je kunt zowel contant als met de grote creditcards betalen. Na aankomst op treinstation Venetië Santa Lucia kun je met de waterbus verder reizen of te voet Venetië intrekken.

Lido

Lido di Venezia is een frazione binnen de gemeente Venetië. De naam Lido zal bij een aantal mensen al snel een belletje doen rinkelen. Er zijn immers redelijk wat strandhotels verspreid over de wereld die de naam Lido dragen. Dat komt omdat in 1857 op Lido het allereerste strandresort van Europa op Lido geopend werd. Sindsdien is de naam een begrip als het gaat om strandhotels. Als je op Lido aankomt met de waterbus dan zul je eventjes moeten wennen aan het feit dat hier normale straten liggen en er verkeer is. Je kunt met de bus Lido verkennen, een taxi nemen of een vierpersoons fiets huren. Om een korte indruk van Lido kun je ook de recht tegenover het waterbusstation gelegen straat Gran Viale Santa Maria Elisabetta. Hieraan liggen winkels, bars en restaurants. Je loopt ook rechtstreeks af op de Adriatische kust met haar mooie zandstranden. De straat is ongeveer zevenhonderd meer lang. Je staat als je wilt binnen tien minuten op het strand.

Chiesa di San Rocco

De Chiesa di San Rocco, in het Nederlands Sint-Rochuskerk, is een kerk die tussen 1489 en 1508 door Bartolomeo Bon gebouwd is. In de tussentijd heeft de kerk al wel wat aanpassingen ondergaan. De façade van de Chiesa di San Rocco stamt uit de periode 1765-1771. Wie de kerk wil bezoeken die kan dat tegen betaling doen. Je mag in de kerk niet fotograferen. Naast de Chiesa di San Rocco staat de Scuola Grande di San Rocco, waar een groot aantal fraaie schilderwerken van o.a. Tintoretto te bewonderen zijn.

Scuola Grande di San Rocco

De Scuola Grande di San Rocco is in 1478 door een aantal welgestelde Venetianen opgericht. De Scuola Grande di San Rocco is jarenlang een populaire plek geweest voor een aantal uitstekende Italiaanse kunstenaars waaronder de kunstschilder Tintoretto. Binnen een periode van 24 jaar schilderde Tintoretto meer dan zestig grote werken voor de Scuola Grande di San Rocco. Een deel van zijn werk is nog in het Scuola Grande di San Rocco te bewonderen, waaronder “De Besnijdenis van Jezus Christus” en de “Annunciatie”.

Heerlijke ijsjes

In Venetië zijn er meerdere plekken waar je heerlijk ijs kunt eten. De kwaliteit en prijs verschilt. Sommige ijssalons bieden prachtige ambachtelijke producten aan die gebaseerd zijn op eersteklas ingrediënten terwijl je op andere plekken fabrieksijs krijgt dat wat meer kunstmatig van oorsprong is. Over het algemeen is het goede kwaliteit ijs dat je in Venetië eet. Eén van onze favoriete ijssalons is GROM. Het betreft een keten die je ook in andere Italiaanse steden en zelfs een aantal buitenlandse steden aantreft. Dat heeft gelukkig geen negatieve invloed op de kwaliteit van het ijs. GROM biedt heerlijke ijs aan dat gebaseerd is op de beste ingrediënten. Het enige wat het als toerist wat lastiger maakt is dat je het ijs niet kunt zien. Het zit in metalen ijsbakken die met een deksel afgesloten worden. De kaart met smaken is in het Italiaans, waardoor het soms spannend is wat je bestelt. Op die manier kun je juist wat heerlijke smaken ontdekken die je anders misschien nooit geproefd zou hebben. GROM zit in Venetië op drie locaties: aan de Campo dei Frari, aan de Campo San Barnaba en een Cannaregio 3844 (Strada Nuova).

San Vidal

Chiesa di San Vidal is een voormalige kerk in Venetië die vlak bij de Ponte dell’Accademia staat. De kerk stamt uit 1084 en heeft in de zeventiende eeuw een grootschalige verbouwing ondergaan. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als concerthal. Behalve de geweldige akoestiek is ook het interieur van de kerk een pluspunt van deze lokatie voor het houden van muziekconcerten. Op het moment dat er geen voorstelling is kun je een blik werpen in de voormalige kerk, waar de katholieke schilderijen nog steeds aan de muren hangen.

Coperto

Een vakantie in Venetië is niet goedkoop. De prijzen voor overnachtingen, excursies, eten en drinken behoren tot de hoogte in Europa. Het betalen van coperto, een soort van bedieningsgeld, is dan ook een bezigheid waar toeristen zich liever niet mee bezighouden. De coperto loopt op sommige plekken op tot maar liefst vijf euro per persoon. Voor een gezelschap van vier mensen betekent dit twintig euro op de eindrekening erbij. Je ziet dan ook een toenemend aantal restaurants de coperto afschaffen om daarmee te proberen meer klanten naar zich toe te trekken. Geen coperto betekent eerlijke prijzen waarbij je zelf bepaalt hoeveel fooi je uiteindelijk geeft.

Begrafenisboten

Omdat met uitzondering van Lido en Mestre normale wegen niet voorkomen in Venetië, ben je wat betreft de logistiek afhankelijk van het water. Dit geldt ook voor begrafenissen. In Venetië heb je daarom dan ook geen rouwauto;s in het centrum, maar begrafenisboten. Omdat dit voor toeristen een bijzondere ervaring is om te zien, worden er regelmatig foto’s gemaakt van dit soort vrij intieme momenten. Dat zorgt soms voor ongemakkelijke situaties, zeker als de fotograferende toeristen in kwestie geen gepaste afstand nemen.

Wegwijzers in het wegdek

Opvallend is het feit dat normale wegwijzers en borden niet zoveel voorkomen in Venetië. Soms onhandig, omdat je soms gek wordt in het doolhof van kanalen en straatjes, maar anderzijds zorgt het wel voor rust en authenticiteit in het straatbeeld. Ondernemers hebben op een aantal plekken in Venetië wegwijzers in de grond verwerkt. Op die manier kunnen ze toch ervoor zorgen dat (potentiële) klanten de weg naar hun winkel, bar of kantoor kunnen vinden.

Toeristenkraampjes aan Riva Degli Schiavoni

Verspreid door Venetië zie je kraampjes staan waar souvenirs zoals t-shirts, miniaturen van gondels en de typische Venetiaanse carnavalsmaskers verkocht worden. Een leuke plek om dit soort kraampjes af te struinen is Riva Degli Schiavoni. Dit is een kade die twee minuten wandelen ten oosten van het San Marcoplein ligt. Vergeet overigens vooral niet om af te pingelen. Het wordt de afgelopen jaren steeds lastiger om wat van de prijs af te krijgen, maar het is de moeite van het proberen zeker waard.

Rialtomarkt

De Rialtomarkt is de belangrijkste markt van Venetië. De markt bestaat al bijna duizend jaar. In het jaar 1097 verhuisde de markt naar de wijk Rialto, die daarmee eeuwenlang het financiële en economische hart van Venetië werd. De Rialtomarkt is te vinden op een steenworp afstand van de Rialtobrug, aan de zuidelijke kant van het Canal Grande. De markt begint al ’s morgens vroeg, vlak nadat de verse vis aangeleverd is bij de viskramen. Op de markt worden vooral levensmiddelen zoals vis, groente, fruit en kaas verkocht. Vlees wordt niet op de Rialtomarkt zelf verkocht, maar in een aparte winkel die aan de markt ligt. De markt wordt van dinsdag tot en met zaterdag gehouden. Hij begint rond 7 uur ’s morgens en duurt tot lunchtijd.

venetie-rialtomarkt4 venetie-rialtomarkt3 venetie-rialtomarkt2

Casinò Di Venezia

Het casino van Venetië behoort tot de beroemdste casino’s ter wereld. Casinò Di Venezia zorgt er al sinds de zestiende eeuw voor dat mensen geld verliezen of (minder vaak) winnen aan de roulettetafels, tijdens een spelletje poker of op de vele speelautomaten. Het in 1638 geopende casino is zelfs het oudste casino ter wereld. Het casino is iedere dag van het jaar geopend, met uitzondering van 24 en 25 december. De speelautomaten zijn al vanaf ’s morgens 11 uur te bespelen. De speeltafels openen vanaf half vier ’s middags (in de zomer vier uur). Om naar binnen te mogen moet je tenminste 18 jaar oud zijn en je moet een geldig identiteitsbewijs tonen bij binnenkomst. Om tot de tafels toegang te krijgen moeten mannen een lange broek en een jasje dragen. Heb je geen jasje bij dan kun je er eentje van het casino lenen. Voor de ruimtes met speelautomaten geldt dat je niet té casual gekleed mag zijn. Dus geen korte broek, mouwloze shirts etc.

Vanaf het Piazala Roma (vlak bij busstation en treinstation Venezia Santa Lucia) kun je met de gratis shuttleboot van het casino naar het Casinò Di Venezia gebracht worden.

Peggy Guggenheim Collection

Aan het Canal Grande kun je de Peggy Guggenheim Collection bezoeken. Het betreft een museum voor moderne kunst dat te vinden is in het Palazzo Vernier dei Leoni. Het museum is ontstaan na het overlijden van Peggy Guggenheim. Deze dame heeft jarenlang kunst verzameld die in het Palazzo Vernier dei Leoni, waar ze tot haar dood woonde, bewaard werd. Tot de collectie behoren o.a. werken van Pablo Picasso, René Magritte, Salvador Dalí en Piet Mondriaan. Opvallend detail is dat de collectie samengesteld is buiten de familie Guggenheim om. Na haar overlijden is het museum alsnog opgenomen binnen de Solomon R. Guggenheim Foundation, waartoe ook de musea in New York, Bilbao en Berlijn behoren.

Mestre

Wie de naam Venetië-Mestre tegenkomt en zich afvraagt wat dat is: Mestre is een frazione van de gemeente Venetië. Het is eigenlijk een stad op het vasteland van Venetië die bestuurlijk tot dezelfde gemeente behoort. Mestre heeft echter een totaal eigen gezicht en sfeer. Het heeft niets te maken met een romantische stad vol kanalen en gondels, zoals Venetië zelf. Mestre is zelfs drie keer zo groot dan de historische stad Venetië en heeft haar eigen infrastructuur. Voor toeristen kan Mestre een goedkope uitvalsbasis zijn. Venetië ligt immers op zo’n zeven kilometer en 10-15 minuten reistijd.

Over Mestre hebben we een speciale Mestre-pagina gemaakt op steden.net.

Granita

Behalve heerlijke ijsjes is er nog een verkoelende lekkernij volop te koop in Venetië: granita. Dit halfbevroren dessert komt oorspronkelijk van het eiland Sicilië, waardoor het ook wel ‘granita siciliana’ genoemd wordt. Granita is een combinatie van water, suiker en smaakmakers die tijdens het invriezen regelmatig geroerd wordt. Daardoor ontstaan smaakvolle ijskristallen die je in een glas serveert met eventueel wat decoratie. In de straten van Venetië zie je de dunnere variant die we in Nederland als slushpuppy kennen. Het grote verschil met Nederland en Venetië is dat je in Venetië vooral volwassenen met een granita ziet terwijl het in Nederland echt het imago heeft van een lekkernij voor kinderen. Wij kunnen het in ieder geval aanraden als je op een warme dag door Venetië loopt. Een granita wordt als straatsnack aangeboden in plastic bekers van verschillende formaten. Je krijgt er een rietje en lepeltje bij.

Santa Maria della Salute

Een bijzonder kerk binnen Venetië is Santa Maria della Salute. Deze achthoekige basilica minor staat in de wijk Dorsoduro. De barokke kerk is gebouwd met witte kalksteen en staat op maar liefst honderdduizend eikenhouten palen. Het mooiste moment om Santa Maria della Salute te bezoeken is 21 november tijdens het Festa della Madonna della Salute. Met behulp van boten wordt er dan een pad over de Rio Grande gemaakt waarna er een pelgrimstocht gehouden wordt. Duizenden Venetianen steken dan kaarsen aan voor de gezondheid van hun families en het welzijn van hun buitengewone stad.

Santa Maria della Salute is een van de weinige gebouwen in Venetië die tijdens de donkere avonduren fraai belicht is. Waar de verlichting elders in de stad overwegend ingetogen en functioneel is, daar staat deze kerk er ’s avonds fraai bij.

Overnachten in Venetië

Venetië kent een ruim aanbod van hotelbedden, maar vooral in de zomermaanden ook een (zeer) hoge vraag. Hierdoor liggen de prijzen voor overnachtingen in de periode mei tot en met oktober vrijwel continu op een hoog peil. De hoge bezettingsgraad zorgt hier voor. Wie in Venetië overnacht moet weten dat er best wel wat kaf onder het koren is. Oudere verwaarloosde hotels, die soms toch de hoofdprijs vragen, komen helaas in Venetië ook voor. De kans hierop is het grootste bij de 1- en 2-sterrenhotels. Dat betekent overigens niet per definitie dat het in die klasse allemaal kommer en kwel is, want er zitten ook heel wat goede hotels in die klassen. Het is daarom van belang om goed te letten op wat andere reizigers schrijven op beoordelingssites zoals tripadvisor of zoover.

Wie in de zomer naar Venetië wil reizen die doet er verstandig aan om tijdig te boeken. Naarmate de bezettingsgraad stijgt, stijgen ook de kamerprijzen. Er zijn wel wat last minute kortingen te vinden. Je moet dan echter niet te kieskeurig zijn en een beetje geluk hebben.

Ghetto

Het Ghetto van Venetië is de Joodse wijk in het stadsdeel Cannaregio. Het Ghetto van Venetië was de eerste Ghetto van de wereld en logischerwijs dus ook de naamgever van de andere Ghetto’s ter wereld. Het was in het begin van de zestiende eeuw dat de Ventiaanse Republiek bepaalde in welk deel van de stad de Joden mochten wonen. Dit kwam door de grote toestroom van Joden naar Venetië. Er werd voor dit deel van de stad gekozen omdat deze slechts door twee bruggen te bereiken was en dus makkelijk kon worden afgesloten. Dit gebeurde dan ook iedere avond.
Toen napoleon de stad veroverde werden de hekken verwijderd en mochten de Joden zich ook in andere delen van de stad vestigen.
Tegenwoordig wonen er niet heel veel Joden meer in de wijk maar toch zal je er tijdens je bezoek waarschijnlijk een paar tegenkomen. Wel zijn er nog steeds vijf synagogen te vinden. Twee zijn nog steeds in gebruik terwijl de drie andere musea zijn geworden.

Alles over Venetië


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Venetië vind je in een handig overzicht met alle Venetië hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Venetië