Alba: de hoofdstad van de Langhe

Alba is een kleine stad in het zuiden van de regio Piëmont, in de heuvelachtige streek de Langhe. Alba staat bekend om zijn witte truffels en wordt wel de truffelhoofdstad van de wereld genoemd. Volgens kenners komen de beste truffels ter wereld uit de omgeving van Alba, het is ook de stad waar Ferrero zijn hoofdkantoor heeft. Bekend van de Nutella en Ferrero Rocher. Het historische centrum van Alba is een heerlijk plek om tijdens je vakantie in Piëmont even te winkelen of een van de markten te bezoeken. Natuurlijk kom je er verschillende winkels tegen waar je de mooie wijnen uit deze regio kunt kopen of truffels in alle soorten en maten.

De Stad alba bestond al voordat de Romeinen dit gebied in handen kregen. Nadat het Romeinse rijk was gevallen, werd de stad in rap tempo door verschillende koninkrijken ingenomen, heroverd en veroverd. Vanaf de elfde eeuw wordt het een stadstaat en zou Alba uitgroeien tot een van de rijkste steden van de regio. Net als in het nabijgelegen Asti lieten de rijkere inwoners van Alba hun rijkdom zien door grote toren bij hun huizen te bouwen. Op het hoogtepunt van de macht van Alba waren er meer dan honderd toren in Alba te vinden, nu zijn ze op twee handen te tellen.



San Domenico di Alba

De San Dominico van Alba is een prachtige veertiende-eeuwse kerk in het hart van de stad. De kerk is gebouwd in een primitieve gotische stijl, die op het eerste gezicht wat sober lijkt, maar wie goed naar de kerk kijkt zal zijn schoonheid ontdekken. De kerk was aan het begin van de vorige eeuw bijna helemaal vervallen, waarna hij in 1926 geheel is gerestaureerd in zijn originele staat. De entree van de kerk wordt omzoomt met kleine gekleurde steentjes. Op het timpaan boven het portaal is een fresco te zien van de Heilige Maagd met Jezus, geflankeerd door de heilige Dominicus en de heilige Catharina van Siena. Het interieur van de kerk is door de eeuwen meerdere malen van stijl veranderd, het oudste nog steeds zichtbare zijn de vijftiende-eeuwse fresco’s in de zijkapellen.



Piazza Risorgimento

Het Piazza Risorgimento, soms ook wel het Piazza Duomo genoemd is het mooiste plein in het historisch centrum van de stad. Het plein wordt omringd door gezellige terrassen, de kathedraal van Alba en je vindt er ook bureau voor toerisme van Alba. Hier kun je een stadsplattegrond krijgen en informatie over de verschillende bezienswaardigheden in Alba. Op het plein worden met regelmaat festivals en andere activiteiten gehouden. Toen we Alba bezochten was een koor op de trappen van de kathedraal aan het zingen.

Winkelen in Alba

Het historische centrum van Alba leent zich perfect om even te winkelen. In de smalle straatjes die soms voorzien zijn van arcades kom je allerlei leuke kleine boetieks tegen, maar ook verschillende grote bekende kledingmerken. Houdt er wel rekening mee dat het merendeel van de winkels tijdens de lunchpauze dichtgaan. Deze pauze duurt bij de meeste winkels van 12:00 tot 15:00, maar dit kan per winkel verschillende zijn. De belangrijkste winkelstraten van als zijn de Via Camillo Benso Conte di Cavour, de Via Vittorio Emanuele en de Via Luigi Paruzza. Naast de vele kledingwinkels kom je er ook leuke winkels tegen met bijzondere wijnen, culinaire delicatessen en gadgets.

Markten van Alba

In Alba wordt er iedere dinsdag een gewone groente- en fruitmarkt gehouden op het piazza senatore Osvaldo Casagnasso. Op andere dagen dient dit plein als een van de parkings in Alba. Deze markt stelt niet al te veel voor, maar is wel handig om goedkoop wat boodschappen te doen.

Iedere zaterdagmorgen wordt er in Alba op het Piazza Pertinace de Mercato della Terra di Alba een boerenmarkt gehouden. Op deze markt komen de lokale boeren hun kazen, wijnen, honing en andere specialiteiten verkopen. Zo goed als alles wat op deze markt verkocht wordt, is in de directe omgeving van Alba geproduceerd.

In oktober worden er in Alba altijd de internationale witte truffelmarkten gehouden, meestal in het tweede of derde weekend. Deze unieke markt staat helemaal in het teken van de witte truffel. De witte truffels worden er gekeurd en per opbod verkocht. De prijzen voor deze truffels is hoger dan die van goud. Natuurlijk zijn er op de markt ook goedkopere te vinden, maar het blijft een van de duurste ingrediënten die er bestaan.

Truffels uit Alba

Alba is de hoofdstad van de truffel. In de stad wordt jaarlijks de oudste en belangrijkste truffelmarkt ter wereld gehouden. Op deze markt kun je per opbod witte truffels kopen of je eigen truffel laten keuren. Een goede witte truffel is wit aan de binnenkant en lichtbruin aan de buiten. De geur van een goede witte truffel is overweldigend en moeilijk te beschrijven, volgens sommige heeft het iets weg van kaas en knoflook. Tijdens deze periode ruikt de hele stad naar truffel.

De andere delen van het jaar als er geen witte truffel is, zul je het moeten doen met de “gewone” zwarte truffel. Deze kun je gedurende het gehele jaar in alle soorten en maten kopen in Alba. Van mooie verse zwarte zomertruffels tot ingeblikt truffelpasta en tientallen andere afgeleiden hiervan.

Chiesa della Maddalena

Chiesa della Maddalena is een prachtige kerk uit de achttiende eeuw aan de Via Vittorio Emanuele. De aan de buitenzijde van gewoontjes uitziende kerk herbergt aan de binnenzijde een prachtig barok interieur. Het bombastische beschilderde plafond springt direct in het oog. Op het plafond zijn verschillende heiligen en engelen te zien tussen de wolken. De rest van het interieur is voor een groot deel beschilderd met bladgoud en fresco’s. De huidige kerk is gebouwd in de achttiende, maar is gebouwd op de fundamenten uit de vijftiende-eeuwse kerk. De buitenzijde van de Chiesa della Maddalena oogt zo gewoontjes omdat hij nooit is afgemaakt. In de originele bouwplannen zou de gevel helemaal bekleed worden met natuursteen.

Kathedraal van Alba

De kathedraal van Alba is het belangrijkste religieuze bouwwerk van de stad. De kathedraal is te vinden aan het Piazza Risorgimento, dat bekend staat onder de naam Piazza Duomo. Al vanaf de vijfde eeuw na Christus is er op deze plaats een religieus bouwwerk te vinden. De huidige kerk is gebouwd in de twaalfde eeuw, maar heeft door de eeuwen heen behoorlijk wat veranderingen ondergaan. Zo werd de kathedraal oorspronkelijk gebouwd in de gotische stijl, maar kreeg het in de zeventiende eeuw een grondige renovatie. Dit was nodig omdat het plafond tijdens een aardbeving naar beneden was gekomen. De laatste grote renovatie vond plaats in de negentiende eeuw. Van de huidige kathedraal zijn alleen de drie portalen en de crypte nog in hun originele staat. De binnenzijde van de kathedraal van Alba is rijkelijk versiert met koningsblauwe plafonds en gouden elementen. Doordat de vloer van de Kathedraal gedeeltelijk is opengewerkt kun je er nog steeds delen zien van de oudste kerk die hier gestaan heeft.