Marsala: stad van de wijn en de zoutvelden

Marsala is een middelgrote stad in het zuidwestelijke deel van het eiland Sicilië in de provincie Trapani. Stad is wereldberoemd om de Marsalawijn die er geproduceerd wordt. Marsalawijn is net als Port, Sherry en Madeira een versterkte wijnsoort. Marsala is de laatste decennia een steeds populairder wordende toeristische bestemming aan het worden op Sicilië dit heeft deels te maken met de aanwezigheid van de luchthaven Aeroporto di Trapani-Birgi Vincenzo Florio maar vooral met de prachtige stranden en de schitterende natuur die in de omgeving van Marsala te vinden is. Voor de kust van Marsala ligt het eilandje Mozzia. Dit eilandje is een van de populairste toeristische attracties in de omgeving van Marsala. De stad zelf voelt heel anders aan dan veel andere steden op Sicilië. Dit komt hoofdzakelijk doordat de stad gebouwd is op een vlak stuk land aan de Middellandse Zee en niet zoals de meeste andere steden op heuvels en bergen. Hierdoor is het stadscentrum van Marsala veel opener en voelt het toegankelijker. Er zijn in de stad behoorlijk wat leuke winkels, restaurants en barretjes te vinden.De zoutpannen van Marsala

De zoutpannen van Marsala zijn een zeer bijzonder stukje van Sicilië. Dit deel van het eiland heeft een geheel eigen karakter. Wellicht dat het te maken heeft met het feit dat het gebied erg plat is in vergelijking met de rest van het eiland, of de altijd aanwezigheid van de zee. Aan de rand van Marsala vind je nog diverse zoutpannen waar op traditionele wijze zout uit de zee wordt gewonnen. Het water droogt op in de bassins waarbij alleen het zout overblijft. Op traditionele wijze maken de zoutwinners kleine hoopjes die vervolgens drogen in de zon. Het water wordt op peil gehouden door oude traditionele windmolens. Ee prachtig zicht vooral bij ondergaande zon. Het zout is een leuk vakantiesouvenirtje. Kleine vlokken die heerlijk zijn in een salade of mooie stukje vlees.Mozia

Dit prachtige eilandje voor de kust van Marsala is een boottochtje meer dan waard. Vanuit de zoutpannen kun je op diverse plaatsen opstappen op een veerbootje richting Mozia. Dit eilandje werd in de 20e eeuw gekocht door een rijkelui zoontje van de Whitaker familie die een voorliefde had voor archeologie. Het eiland Mozia was in de oudheid namelijk een Fenische stadstaat. De Whitaker foundation heeft sinds de aankoop in de 20e eeuw het eiland langzaam maar zeker steeds verder onderzocht en prachtige dingen ontdekt. Op het eiland kun je de resten zien van oude stadsmuren, tempels en huizen. In het museum zijn verschillende gebruiksvoorwerpen te zien die hier in de aarde gevonden zijn. Vazen, beeldjes, sieraden en nog veel meer. Voor liefhebbers van oudheidkundige vondsten is het eiland zeker een aanrader. Vanuit de boot er naar toe heb je bovendien een prachtig uitzicht op de zoutpannen van Marsala.

Zoutmuseum

Het Zoutmuseum is gelegen in de zoutpannen van Marsala. In het museum wordt uitgebreid uitgelegd hoe al eeuwenlang het zout hier in de zoutpannen wordt gewonnen.
Je leert er van alles over de vroege nederzetting van Marsala en zijn bewoners en hoe het zout hun levens beïnvloedde. Hoe werd het zout vroeger gewonnen en hoe leven de zoutwinners van nu. Vanuit het museum is het mogelijk om diverse rondvaarten langs de zoutpannen te maken en een bezoek te brengen aan het nabijgelegen eiland Motya. Ook kun je een van de oude molens bij de zoutpannen bezoeken.

Chiesa del Purgatorio

De kerk van het vagevuur is een schitterend Barokke kerk in Marsala. De buitenkant kenmerkt zich door twee klokkentorens en diverse Korinthische zuilen. De kerk is de grootste kerk van de stad Marsala. Het interieur van de kerk is klassiek, maar met prachtige barokke schilderingen op het plafond. De kerk werd gebouwd in de 16e eeuw, maar de bouw nam in totaal 2 eeuwen in beslag. Voor de kerk staat een prachtige barokke fontein. De kerk is regelmatig decor voor prachtige concerten.

Marsala wijn

Natuurlijk drink je in Marsala, marsala wijn. Deze versterkte wijn is overal in en rondom de stad te koop. Marsala is een beetje sterker en steviger van smaak en alcoholpercentage dan gewone wijn. De wijn komt in drie kleuren; Oro, ambra en rubino en in drie smaken van wat droger tot zeer zoet. De wijn is heerlijk met Italiaanse kazen. Vooral schimmelklaas en Marsala is een goede combinatie. Omdat Marsala wijn een combinatie is van verschillende jaargangen staat er op de fles geen jaartal. Wel is er een verschil tussen oude en jonge Marsala wijn. Vaak geldt hoe ouder de wijn des te lekkerder.

Chiesa dell’Addolorata

Chiesa dell’Addolorata of te wel de Chiesa Madre in Marsala is de kerk die bijna in zijn geheel verweven is met de andere stadspoort van Marsala. Het is een prachtig klein kerkje in barok stijl. Binnenin valt vooral het kunstige houtsnijwerk op. Het kerkje is prachtig gelegen op ene klein pleintje in de schaduw van de stadspoort. Op het pleintje voor de kerk zijn enkele bankjes te vinden waar meestal wel wat oudere inwoners van Marsala te vinden zijn. Tegenover de kerk zit een klein herenkapper.

Porta Garibaldi

De Porte Garibaldi is een van de oude stadspoorten van de stad Marsala. De poort werd gebouwd in 1685 ter vervanging van de oude poort. Men wilde een poort passend bij de rijkdom van Marsala in die tijd. Naast de Porta Garibaldi waren er nog drie poorten in iedere windrichting. De Porta Garibaldi is gebouwd in neo klassiek stijl. Bovenop staat een pompeuze adelaar die in die tijd het symbool was de Habsburgers. Deze familie waren in die tijd de machthebbers van Sicilië. Na de eenwording van Italië maakte de partizanen hun entree in de stad door deze poort. De poort heette vanaf dat moment de poort van Garibaldi.