Milaan: hart van de modeindustrie

Winkelen, winkelen en nog eens winkelen. De eerste associatie die de meeste Nederlanders, en dan met name vrouwen, met de Italiaanse stad Milaan hebben is Milaan als winkelparadijs. Milaan is de thuisbasis van een groot aantal belangrijke modemerken zoals Prada, Armani, Versace, Valentino, Trussardi, Moschino, Zegna en Dolce & Gabbana. Niet voor niets dat deze merken ook nadrukkelijk aanwezig zijn in de belangrijkste winkelstraten van Milaan. Het gevoel voor mode zie je niet alleen in de winkels, maar ook in het straatbeeld. Een opvallend groot deel van de mensen die je in Milaan op straat rond ziet lopen is duidelijk modebewust. Dat zie je terug in kleding, schoenen en kapsels.

Milaan is echter zoveel meer dan mode en winkelen. Het is vooral ook een echte stad waar altijd wel wat gebeurt of te beleven valt. Milaan is een stad die haar wortels ergens in de zesde eeuw voor Christus heeft en in de loop der jaren uitgegroeid is tot een van de grootste en machtigste steden van Italië. Op het gebied van cultuur, sport en economie telt Milaan serieus mee in Italië. Zoals het een grote Italiaanse stad betaamd heeft Milaan uiteraard ook op culinair gebied een aantal eigen specialiteiten, zoals de coteletta alla milanese en de felgekleurde risotto alla milanese.

Voor wie Milaan wil bezoeken en niet (alleen) geïnteresseerd is in winkelen en mode heeft de stad dan ook voldoende te bieden. De vele kerken, musea en andere bezienswaardigheden zorgen ervoor dat je je niet hoeft te vervelen als je een paar dagen naar Milaan gaat. De redelijke compactheid van de stad en het uitstekende openbare vervoer zorgen ervoor dat je tussentijds ook nog de tijd hebt om te genieten van een goed glas wijn, een aperol spritz of een lekkere kop koffie.



Het Laatste Avondmaal

In de voormalige refter van het dominicanenklooster Santa Maria delle Grazie is een uniek kunstwerk te aanschouwen: Cenacolo Vinciano, oftewel Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Het betreft een muurschildering die voor die tijd echt groot te noemen was. De afmeting van de muurschildering bedraagt 4,6 bij 8,8 meter. Op de muurschildering is een tafereel te zien tijdens het laatste avondmaal. Het is het moment meteen nadat Jezus Christus zijn apostelen verteld heeft dat er zich een verrader in hun midden bevindt. Opvallend detail is dat iedereen aan één kant van de tafel zit inclusief Judas Iskariot.

Het schilderij is enorm kwetsbaar. Al binnen twintig jaar na het maken waren de eerste tekenen van verval zichtbaar. Een halve eeuw verder was het schilderij in dermate slechte conditie dat het al als geruïneerd omschreven werd. In de achttiende eeuw hebben er twee restauratiepogingen plaatsgevonden. In de twintigste eeuw is men verder gegaan met het schoonmaken en opknappen van het schilderwerk. De grootste restauratie heeft plaatsgevonden tussen 1978 en 1999. Tevens is er een systeem aangelegd om de eetzaal klimatologisch te controleren. Dit is nodig om de muurschildering te behoeden voor nieuw verval. Als bezoeker moet je dan ook via twee luchtsluizen naar de eetzaal toe.

Bezoek aan het Laatste Avondmaal is zeer beperkt toegestaan. Er mogen telkens groepen van 25 personen naar binnen. Iedere groep krijgt 15 minuten de tijd. Omdat het aantal toegestane bezoekers zo beperkt is, is het een must om vooraf te reserveren. Dat kan direct bij het klooster via telefoonnummer +390292800360 of online via Ticketbar Milaan.



Uitverkoop in Milaan

Twee keer per jaar is het uitverkoop in Milaan. In januari begint de uitverkoop van de wintercollectie en in juli de uitverkoop van de zomercollectie. De uitverkoop (in Italië ‘Saldi’ genoemd) is aan wettelijke regels gebonden. De uitverkoop start niet in heel Italië op dezelfde dag en heeft ook niet overal een even lange duur. In Milaan begint de uitverkoop normaal gesproken op 7 januari (wintersales) en op de eerste zaterdag van juli (zomersales). De uitverkoopperiode duurt maximaal zestig dagen. Tijdens de uitverkoop beginnen de kortingen bij 30 procent. Dit kan oplopen tot maar liefst 70 of zelfs 80 procent. Houd er rekening mee dat de maand augustus niet de beste maand is om te winkelen in Milaan. Tijdens deze zomermaand is een deel van de winkels en restaurants in Milaan gesloten. In de drukste winkelstraten in het centrum heb je daar overigens amper tot geen last van. De grote merken zijn bijna 365 dagen per jaar geopend in het hartje van Milaan.

Biercultuur in Milaan

Bij Italië denk je al snel aan wijn, koffie, granita, Campari en andere dranken, maar niet direct aan bier. Milaan heeft toch haar eigen biercultuur: BQ in Navigli. Dit biercafé is gevestigd in de populaire uitgaanswijk Navigli. In het zomerseizoen zie je het gros van de klanten dan ook buiten aan het kanaal staan met hun glas bier in plaats van dat ze binnen zitten. BQ staat voor Birra Artigianale di Qualità. Kwaliteitsbieren uit eigen microbrouwerij en van andere kleinschalige Italiaanse brouwerijen. Wit, blond, donker, amber, bitter, zoetig, kruidig, fris….. alle smaken zijn er te krijgen. Er zijn zo’n tien bieren van het vat en tien bieren van de pomp verkrijgbaar. Alle bieren gaan tegen dezelfde prijs weg. Je betaalt daarnaast 1 euro statiegeld voor het glas, die je uiteraard weer terugkrijgt op het moment dat je je glas weer inlevert.

Wij hebben het eigen BQ bier uitgeprobeerd en waren aangenaam verrast. Ze hebben goed onderzoek gedaan in bierlanden zoals België, Duitsland, Tsjechië, Nederland en Engeland en op basis daarvan hun eigen recepten gemaakt. Het resultaat mag er wezen. Je vindt BQ aan Alzaia Naviglio Grande 44 in Milaan.

CityLife

Aan de westelijke kant van het centrum van Milaan ligt het indrukwekkende stadsvernieuwingsproject Citylife. Opvallend is dat men gekozen heeft voor een internationale (Engelse) benaming in plaats van voor een Italiaanse naam. CityLife omvat een gebied van ruim driehonderdduizend vierkante meter, waarvan meer dan de helft als stadspark ingericht wordt. Een dergelijke grote opervlakte zo dicht bij het centrum is mogelijk gemaakt omdat het oude beurscomplex van Milaan hier vroeger gevestigd is en geheel afgebroken is.

Op het moment dat wij CityLife bezochten (september 2014) was men nog volop met de bouw bezig. De wijk was in tijdens de Expo van Milaan al ver klaar. Aan twee van de drie torens wordt dan nog volop gebouwd, maar het park en het centrale plein moeten dan grotendeels klaar zijn. Ook het nieuwe Museum voor Moderne Kunst moet dan geopend zijn.

CityLife is een fraai staaltje van architectuur. Aan de zuidkant van CityLife staan de wooncomplexen Hadid Residences (ontworpen door Zaha Hadid) en de Libeskind Residences (ontworpen door Daniel Liebeskind). In het centrale deel staan drie torens (Tre Torri) centraal, die ieder een unieke vormgeving krijgen. De eerste toren is een rechte toren (Il Dritto, De Rechte) ontworpen door Arata Isozaki. Torre Isozaki is de eerste en hoogste toren. De totale hoogte bedraagt 207 meter. De tweede toren is Torre Hadid, ontworpen door Zaha Hadid. Deze toren heeft de bijnaam  Lo Storto (De gedraaide) omdat de toren een draaiing in zijn ontwerp heeft. De hoogte is 185 meter. De derde toren heeft een gebogen vorm. De bouw is in 2016 gestart en Torre Libeskind ofwel Il Curvo zou in 2019 klaar moeten zijn.

milaan-city-life2milaan-city-life3

Het dak van de Dom van Milaan bezoeken

Een must-do als je in Milaan bent is een bezoek aan het dak van de Dom van Milaan. Hiervoor moet je een apart ticket kopen aan de zijkant van de Dom. Je hebt twee opties: een entreeticket om per trap naar boven te gaan of een entreeticket waarbij je met de lift naar boven kunt. Houd er overigens rekening mee dat je eenmaal boven nog steeds een aantal trappen moet lopen om alles te kunnen zien. De lift stopt op een terras aan de achterzijde van de Dom. Om het dak zelf op te gaan moet je nog steeds enkele trappen lopen. Eenmaal boven kun je genieten van een van de beste uitzichten over Milaan. Op het dak en de terrassen rondom de dom kun je de vele fraaie details van de gotische kerk bewonderen.

Teatro alla Scala

Het Teatro alla Scala, dat ook wel bekend staat als La Scala, is een neoclassicistisch theatergebouw in het centrum van Milaan. Het bijna drieduizend plaatsen tellende theatergebouw stamt uit de achttiende eeuw. Toen was de naam Nuovo Regio Ducal Teatro alla Scala. Sinds de opening in 1778 heeft het binnenwerk van het theater al wel wat aanpassingen ondergaan. Als bezoeker merk je daar echter weinig van. Je hebt het gevoel dat alles nog zo is zoals het ruim tweehonderd jaar geleden was. Om een kaartje voor één van de prachtige voorstellingen in La Scala te bemachtigen moet je vaak geluk hebben. Sommige producties zijn al maanden van tevoren uitverkocht.

Je hoeft overigens niet naar een voorstelling te gaan om La Scala van binnen te bewonderen. Je kunt het Teatro alla Scala Museum bezoeken en tegelijkertijd een blik werpen in het theater vanuit enkele boxen. Het museum is bijna alle dagen van het jaar te bezoeken. Tijdens sommige feestdagen is het museum gesloten.

Signorvino

Een van onze favoriete zaken in Milaan om te genieten van een goed glas wijn en/of een (h)eerlijke maaltijd is Signorvino. We kenden deze prachtzaak al van een eerder bezoek aan Verona. De vestiging in Milaan is te vinden direct achter de Dom van Milaan, aan het begin van de winkelstraat Corso Vittorio Emanuele II. Signorvino is vooral een wijnwinkel en wijnbar. Als je binnen zit dan drink je je wijn tussen de vele flessen Italiaanse wijn die ze in de winkel verkopen. Voor echte wijnliefhebbers is er bijna geen mooier decor denkbaar. Behalve uitstekende wijnen hebben ze ook heerlijk eten. Je kunt kiezen uit verschillende streekgerechten uit heel Italië, waarbij er een mooie mix is gemaakt van broodgerechten, pasta’s, vlees, vis en andere lekkernijen. Een echte aanrader is het bord met ‘cold cuts’.

Als het weer het toelaat kun je buiten op het terras zitten bij Signorvino. Je zit dan niet tussen de flessen wijn, maar wel op één van de mooiste spots van Milaan om buiten te zitten. Je hebt uitzicht op de Dom van Milaan en op het winkelende publiek. Wie van mensen kijken houdt die zit hier prima.

Wil je wijn drinken dan kun je er in de meeste gevallen beter voor kiezen een hele fles te bestellen in plaats van een glas. De glazen worden vrij zuinig geschonken. De verhouding van de prijs van een glas tot de prijs van een fles is ongeveer één tot drie. Op het moment dat je twee goede glazen uit een fles schenkt ben je al net zo duur of goedkoop uit als wanneer je twee losse glazen zou drinken.

milaan-signorvino2

Pinacoteca di Brera

In de wijk Brera vind je de Pinacoteca di Brera, wat letterlijk vertaald ‘schilderijengalerij van Brera’ betekent. Het is een museum dat zich geheel wijdt aan de schilderkunst. Het museum is gevestigd in het Palazzo Brera waarin zich ook de Brera Academy bevindt. Het Palazzo stamt oorspronkelijk uit de zestiende eeuw maar onderging een grootscheepse verbouwing in 1627-1628. Oorspronkelijk was het gebouw een jezuïtencollege. Tegenwoordig zijn er een sterrenwacht, een kunstacademie, een bibliotheek en de Pinacoteca di Brera gevestigd.

De galerij telt zo’n dertig tentoonstellingszalen waarin schilderijen vanaf het eind van de middeleeuwen tot de moderne tijd vinden zijn. Het gros van de schilderwerken heeft een religieus onderwerp. De meeste werken zijn door Italiaanse schilders gemaakt. Binnen Italië behoort dit museum tot de top op het gebied van schilderkunst.

Torre Branca

Het beste uitzicht over Milaan heb je als toerist vanaf het uitzichtpunt in Torre Branca. Deze ijzeren toren staat in het Parco Sempione. Torre Branca heeft een hoogte van 108,6 meter en is ontworpen door de architect Gio Ponti. De toren is in 1933 gebouwd en heette toen nog Torre Littoria. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de toren de naam Torre del Parco (Toren van het park). In 1972 moest de top van de toren noodgedwongen gesloten worden voor het publiek. De constructie had een grootschalige opknapbeurt nodig. Die kreeg het pas in 2002 dankzij de financiering door drankproducent Branca. Hierdoor wijzigde de naam van de toren weer, dit keer in Torre Branca. Sindsdien is de toren ook weer open voor het publiek.

Vanaf de toren heb je een fraai uitzicht over vrijwel heel Milaan. Bij goed helder weer kun je de Alpen, de Apennijnen en een deel van de Po-vallei zien. Let goed op de openingstijden, die zijn vrij beperkt. De toren is op maandag altijd gesloten. In het winterseizoen is Torre Branca alleen op woensdag, zaterdag en zondag open. Op de dagen dat de toren open is, is de toren niet aaneengesloten geopend. Tijdens lunchtijd is de toren bijvoorbeeld gesloten. Bij slecht weer is de toren ook gesloten.

milaan-torrebranca-uitzicht

Je kunt in groepjes van maximaal 6-7 personen met de lift naar boven. Daar aangekomen heb je ongeveer vijf minuten om van het panoramische uitzicht over Milaan te genieten. Het uitzicht is achter glas. Dat zorgt ervoor dat je weerspiegeling van licht in je foto’s krijgt als je je lens van de camera niet recht tegen het glas aanhoudt.

Navigli

De sfeervolste wijk van Milaan is Navigli. Hier komen zowel de Milanezen als toeristen om te eten, te drinken en te flaneren. Rondom de kanalen Naviglio Grande en Naviglio Pavese wemelt het van de restaurants, bars, clubs en terrasjes. Wie wil die kan zelfs op het water eten in een heuse restaurantboot. Ook in de straten tussen Naviglio Grande en metrostation Porta Genova heb je volop horeca. Porta Genova is overigens het metrostation waar je uit moet stappen als je Navigli wilt bezoeken.

milaan-navigli2

Niet alleen de kwantiteit aan horeca maakt Navigli de moeite waard, ook de diversiteit zorgt voor een leuke mix van lekkere plekjes in Milaan. Behalve de traditionele Italiaanse keuken kun je hier ook genieten van de Aziatische, Spaanse of Griekse keuken. Voor bierliefhebbers is er een biercafé met een aantal mooie Italiaanse bieren waaronder een aantal eigengebrouwen huisbieren.

Als je Milaan bezoekt dan is Navigli eigenlijk een absolute must-do. Laat je niet afschrikken door het feit dat je waarschijnlijk met de metro moet gaan. De metrotreinen rijden tot iets na middernacht, waardoor je tijd genoeg hebt om van een heerlijke maaltijd en bijpassende drankjes te genieten.

Stadio Giuseppe Meazza (San Siro)

Een wereldberoemd stadion dat in Milaan staat is Stadio Giuseppe Meazza. Onder Nederlanders is het stadion beter bekend als het San Siro stadion. Dat is de naam die gehanteerd wordt door de supporters van AC Milan, één van de twee topclubs die hier haar thuiswedstrijden afwerkt. Op het moment dat Internazionale (Inter Milan) in het stadion speelt wordt de naam Stadio Giuseppe Meazza gehanteerd. Het stadion stamt uit 1925, maar kreeg in 1989 een grondige renovatie. Uit deze periode stamt het karakteristieke dak met de rode liggers en de elf betonnen torens die de een uitbreiding van de tribunes moesten ondersteunen.

Op dagen dat er geen wedstrijden gespeeld worden kun je het stadion tegen betaling bezoeken. Je krijgt tijdens de tour de kleedkamers van beide clubs te zien, de ruimte waar de televisienabeschouwingen opgenomen worden, de spelerstunnel, de binnenkant van het stadion inclusief een deel van de tribunes en je kunt na afloop het gecombineerde museum binnen wandelen. Je zult dan ongetwijfeld geconfronteerd worden met de successen die Nederlandse topvoetballers zoals Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Ronald Koeman, Edgar Davids en Dennis Bergkamp in Milaan behaald hebben.

Het juiste moment

Als je een stad bezoekt dan ben je al snel geneigd om zo snel mogelijk naar de hoogtepunten van de stad te gaan. Voor Milaan is dat voor veel bezoekers de Duomo. Wie echter de Dom van Milaan in de ochtenduren gaat bewonderen die maakt aan de buitenkant niet de beste foto’s. Het voorfront van deze prachtige gotische kathedraal staat dan in de schaduw. Als je vanaf het Domplein foto’s maakt heb je te maken met een enorm irritant tegenlicht. Op het moment dat het geheel bewolkt is geldt dit uiteraard niet. Dan heb je sowieso minder mooi licht om bij te fotograferen. De beste foto’s van de buitenkant van de Dom maak je na twee uur ’s middags. In de zomermaanden wacht je lieven nog tot na vieren, als de meeste schaduwen verdwenen zijn omdat je de zon schuin van achter je hebt. Dit is ook beter als je jezelf op de foto wilt zetten met de Dom op de achtergrond. Zo hoef je geen flitser te gebruiken om je gezicht goed te belichten.

milaan-juistemoment2

Milano Centrale

Het centraal station van Milaan is het drukste treinstation van Milaan. Het huidige gebouw stamt uit 1931. Daarmee werd het voorgaande station uit 1864 vervangen. Het station heeft 24 platforms, waarvan er 23 gebruikt worden voor passagierstreinen. Dagelijks passeren ongeveer 500 treinen per dag het station. Jaarlijks is het centraal station van Milaan goed voor ongeveer 120 miljoen passagiers. Hiermee behoort het tot de drukste stations van Europa. Vanaf Milano Centrale S.F. kun je per metro verder reizen naar een groot aantal belangrijke wijken, straten en bezienswaardigheden in Milaan. De lijnen M2 en M3 stoppen op metrostation Centrale F.S.

Het dak van het station bestaat uit drie grote boogconstructies, waarvan de middelste aanzienlijk groter is dan de buitenste twee. Je komt daarna aan in de centrale aankomsthal. Treintickets koop je een verdieping lager of bij de automaten die her en der opgesteld staan. In het station zitten verschillende winkels en horecagelegenheden, waaronder een McDonalds en een vestiging van Mediamarkt.

Verdwenen slotjes

Ook in Milaan zag je ze zogenaamde ‘locks of love’. Dit zijn hangslotjes waarop de namen van twee geliefden staan met een datum. In Milaan kun je er tevergeefs naar op zoek gaan. Jarenlang hingen deze slotjes aan de metalen brug in Parco Sempione. Inmiddels zijn de slotjes verdwenen. De gemeente Milaan werd het beu en heeft de slotjes laten verwijderen. Soms zie je nog ergens een verdwaald slotje hangen.

Dom van Milaan

Duomo Santa Maria Nascente wordt meestal gewoon Duomo of Dom van Milaan genoemd. Deze grootse kathedraal is een fraai staaltje van gotische bouwkunst. Vooral de vele torentjes en beelden aan de buitenzijde maken van de dom een imposant geheel, waar jaarlijks miljoenen toeristen naar komen kijken. De dom heeft een enorm lange bouwtijd gekend. De bouw begon in 1386 en pas in het jaar 1950 was de bouw helemaal voltooid. Binnen die periode van bijna zes eeuwen (!) is het uiterlijk veranderd naar het ruim gedecoreerde gebouw dat nu in het centrum van Milaan staat te pronken.

De Dom van Milaan heeft een totale hoogte van 108,5 meter en is uit wit marmer opgetrokken. Men zegt wel eens gekscherend dat het een hele berg heeft gekost om de Dom uiteindelijk te kunnen bouwen. De Dom is gratis te bezoeken. Wie naar binnen wil die zal in veel gevallen wel even in de rij moeten staan voor de veiligheidscontrole. Je kunt ook het dak van de dom bezoeken. Behalve een goede blik op de vele decoraties van de Dom biedt het dak je ook een fraai uitzicht op de stad Milaan.

Free hugs

In het jaar 2004 startte Juan Mann met zijn ‘Free Hugs Campaign’. Zijn doel was om door middel van gratis knuffels te geven aan vreemden positieve energie te brengen in een samenleving die steeds meer te maken krijgt met ellende en geweld. Het geven van knuffels aan vreemden in openbare ruimtes moet ervoor zorgen dat de vreemden zich beter voelen. Deze onzelfzuchtige daad heeft zich in de loop der jaren als een olievlek over een groot aantal steden ter wereld uitgebreid. Op het moment dat we dachten dat het verschijnsel verdwenen was, zagen we het ineens weer opduiken in Milaan. Twee meiden stonden eind augustus 2014 in het centrale deel van Galleria Vittorio Emanuele II, de drukbezochte winkelpassage in het hart van Milaan.

Wat opvallend was, was dat mensen wel oog hadden voor de etalages van dure modemerken zoals Louis Vuitton en Prada, maar amper acht sloegen op de twee vrolijke meiden die een bord “Free Hugs” omhoog hielden. Ik heb ze eerst zeker tien minuten vanuit mijn ooghoeken gadegeslagen om me te verwonderen over alle passanten die ze gewoon straal voorbijliepen. Uiteindelijk ben ik zelf op ze afgestapt om even lekker te knuffelen.

Mocht je een dergelijke actie nog eens zien in Milaan: wees niet bevreesd. De dames zijn niet uit op uw geld of iets anders, maar willen een stukje positiviteit en liefde in het dagelijks levene terugbrengen. En het is nog helemaal gratis ook!

Corso Vittorio Emanuele II

Zonder enige twijfel de drukst bezochte winkelstraat van Milaan is Corso Vittorio Emanuele II. De autovrije straat wordt gezien als het winkelhart van Milaan. Corso Vittorio Emanuele II is vernoemd naar de voormalige Koning van Italië, Victor Emanuel II, die de eerste koning van het verenigde Italië was. De straat loopt vanaf het Piazza del Duomo in noordoostelijke richting naar de Piazza San Babila, waar andere populaire winkelstraten zoals de Via Montenapoleone en Corso Venezia op uit komen.

Aan Corso Vittorio Emanuele II zitten enkele grote modewinkels en wat ons betreft het meest interessante warenhuis van Milaan: La Rinascente. Op de Corso Vittorio Emanuele II komen enkele passages uit en een deel van de winkels aan Corso Vittorio Emanuele II is ook voorzien van een overdekt voetgangersgebied langs de winkels. Op zaterdag is het topdrukte in Corso Vittorio Emanuele II. Het lijkt dan soms wel of heel Lombardije zich dan in Corso Vittorio Emanuele II heeft verzameld om een slink te gaan shoppen. De zondag is een veel betere dag om hier naartoe te gaan. De winkels aan Corso Vittorio Emanuele II zijn dan gewoon geopend (feestdagen uitgezonderd) en het is duidelijk minder druk dan op zaterdag.

City Sightseeing Milan

Net als zoveel grote Europese steden rijden ook in Milaan de dubbeldekkerbussen van City Sightseeing rond. Deze toeristische bussen rijden drie vaste routes binnen Milaan. Je koopt geen los kaartje voor een enkel traject, maar rijdt mee volgens het ‘hop on, hop off’ principe. Binnen de geldigheidsduur van het kaartje (24 of 48 uur) kun je onbeperkt uitstappen en weer opstappen. De bussen rijden langs de belangrijke toeristische attracties van Milaan. Een voordeel van deze hop on hop off bussen is dat ze ook op plekken komen die wat lastiger met het reguliere openbaar vervoer te bereiken zijn, zoals het San Siro Stadion, het Expo-gebied en het oude kerkhof van Milaan.

Je kunt de hop on hop off tickets voor Milaan vooraf via internet reserveren. Je ontvangt je ticket dan via de e-mail en voorkomt wachtrijen.

Puerta Nuevo

Het nieuwe Milaan is te vinden in Puerto Nuevo, wat letterlijk ‘Nieuwe Poort’ betekent. Deze wijk is vernoemd naar de zandstenen stadspoort die in de periode 1810-1813 gebouwd werd. De stadswijk die hier toen verrees kreeg te maken met zwaar verval. Dat zorgde ervoor dat het stadsbestuur besloot om het Porta Nueva Project te lanceren. Grootschalige nieuwbouw moest ervoor zorgen dat de wijk nieuw elan zou krijgen. Dat is ze zeker gelukt. Puerta Nuevo staat nu synoniem voor een echt nieuw gezicht van een levendig en modern Milaan. De hoeveelheid hoogbouw binnen Milaan is binnen een tijdsbestek van enkele jaren flink toegenomen met als letterlijk hoogtepunt de Torre Unicredit.

Puerto Nuevo is een stukje Milaan dat je absoluut gezien moet hebben. Bij voorkeur op een zonnige zondagmiddag, als in het hart van het deel ‘Porta Nuova Garibaldi’ vooral Italiaanse gezinnen op het centrale plein relaxen. Families zitten op de stoeltjes en stenen banken te genieten van de omgeving. Jong en oud speelt een potje tafelvoetbal en ijsliefhebbers weten hun weg hier massaal te vinden naar het heerlijke ijs van ijswinkel Grom.

Vrijgezellenfeesten

Wie denkt dat de traditie van vrijgezellenfeesten waarbij de vrijgezel of heel de groep belachelijk verkleed de stad in trekt iets typisch Nederlands of Belgisch is, die heeft het mis. Ook in Milaan zie je regelmatig groepjes met verklede mensen die vieren dat één van heb binnenkort het vrijgezellenbestaan voorgoed gedag zegt. Vooral in de zomermaanden is het geregeld raak in het centrum van Milaan. Zo hebben we een keer op en vrijdag maar liefst vijf verschillende groepjes in het centrum van Milaan gezien die een vrijgezellenfeest aan het vieren waren.

Parco Sempione

Parco Sempione is een groot stadspark in Milaan. Het is gelegen tussen Castello Sforzesco en Arco della Pace. Het park, dat ook wel bekend staat onder de internationale naam Simplonpark, heeft een oppervlakte van bijna vierhonderdduizend vierkante meter. Het park is aan het einde van de negentiende eeuw aangelegd en bevat behalve het Castello Sforzesco aan de zuidoostelijke kant nog een aantal opvallende elementen. Zo ligt er een arena waar ooit de roemruchte Italiaanse voetbalclubs AC Milan en Internazionale hun thuiswedstrijden speelden. De neoclassicistische arena is nog steeds in gebruik. Ook staat Torre Branca in Parco Sempione. Deze ijzeren toren biedt je een prachtig uitzicht over de stad Milaan.

Aan de rand van het park is designmuseum Palazzo dell’Arte gevestigd en in het park zijn meerdere sculpturen en monumenten te vinden. Voor kinderen zijn er een aantal speeltoestellen aangebracht in het park.

Restaurant Maio

Wil je aangenaam eten en Milaan en genieten van een prachtig uitzicht? Dan is restaurant Maio op de bovenste verdieping van warenhuis La Rinascente een aanrader. Maio heeft zowel tafels binnen als buiten. Het buitenterras heeft een fraai uitzicht op de Dom. Dit is een reden waardoor mensen hier graag komen om te eten. Daarnaast zijn de maaltijden die ze serveren absoluut de moeite waard. Zoals op beoordelingssites te lezen valt is het er niet goedkoop en kun je vergelijkbare gerechten elders in Milaan zeker goedkoper eten. Of de kwaliteit zo consistent is als bij Maio valt dan af te vragen en of het uitzicht zo fraai is zeker. Feit is dat het zowel tijdens de lunch als in de avonduren altijd druk is bij Maio. Wie er wil gaan dineren die kan daarom beter reserveren om teleurstelling te voorkomen. Zeker op mooie warme dagen kan de wachttijd voor een tafeltje buiten op het terras anders flink oplopen.

Cimitero Monumentale di Milano

Cimitero Monumentale is één van de twee grote kerkhoven van Milaan. Het ligt aan de noordkant van het centrum en beslaat een totale oppervlakte van maar liefst een kwart miljoen vierkante kilometer. Cimitero Monumentale bestaat sinds het jaar 1866 en is sindsdien uitgegroeid tot één van de meest indrukwekkende katholieke begraafplaatsen ter wereld. Dat komt vooral door de vele artistieke tombes en monumenten die nadrukkelijk aanwezig zijn op de begraafplaats. Sommige tombes zijn zelfs zo groot dat ze wat betreft formaat bijna richting een klein huis gaan. Zo zijn er een aantal lanen ontstaan binnen het kerkhof waarbij het ene graf nog imposanter is dan het andere.

Niet alleen de graven zelf zijn indrukwekkend. Ook de groots opgezette entree en het Famedio (de kapel) zijn meer dan de moeite waard. Cimitero Monumentale is vrij te bezoeken op alle dagen met uitzondering van maandag. De openingstijden zijn van 08:30 uur ’s morgens tot 17:45 ’s middags.

La Rinascente

Als je in Milaan gaat winkelen dan heb je aan warenhuis La Rinascente al bijna genoeg, mits je op zoek bent naar de betere merken. La Rinascente is een warenhuis dat zich richt op het hogere segment en is al sinds het begin van de vorige eeuw gevestigd in Milaan. La Rinascente zit aan het begin van de Corso Vittorio Emanuele II. Langs de hoofdingang loop je een waar “shopper’s paradise” binnen. Prachtige kleding, schoenen, parfums, cosmetica, tassen en andere accessoires van de bekende merken staan verleidelijk uitgestald om een nieuwe eigenaar of eigenaresse te krijgen. Op de hogere verdiepingen vind je huishoudelijke apparatuur en woonaccessoires. De allerhoogste verdieping is vooral bedoeld voor mensen die van lekker eten en drinken houden. Hier vind je de food-afdeling met heerlijke delicatessen en een aantal horecagelegenheden. Twee restaurants hebben ook een terras, waarbij je een zeer mooi uitzicht over de Dom van Milaan hebt.

Het mooie aan warenhuis La Rinascente is dat het veel toegankelijker is dan de exclusieve shops die je vooral in de Gouden Vierhoek aantreft. Hier wandel je tussen de dure designertassen en -kleding, terwijl je in de winkelstraten een dure winkel binnen moet stappen waarbij het al lijkt alsof de bij de deur opgestelde bewaker eerst even keurt of je wel voldoende centen hebt om daar te mogen komen winkelen.

Basilica di San Lorenzo Maggiore

De Sint-Laurensbasiliek (Basilica di San Lorenzo Maggiore) is een kerk uit de vierde eeuw na Christus en behoort daarmee tot de oudste Rooms-Katholieke kerken van Italië en zelfs van de hele wereld. Het kerkgebouw heeft een aantal branden en instortingen meegemaakt. De huidige kerk is vooral in de zestiende eeuw gebouwd, maar delen van de oorspronkelijke basiliek zitten nog steeds in het gebouw verwerkt. Hierdoor is er een interessante mengelmoes van stijlen en materialen ontstaan. Voor de basiliek staat een zuilenrij. Dit prachtige stukje Milaan heeft een onbekende geschiedenis. Het verhaal gaat dat de zuilen ooit deel uitmaakten van een tweede-eeuwse tempel of zelfs een paleis. Het echte verhaal is nooit met honderd procent zekerheid bevestigd. Een groot deel van de Basilica di San Lorenzo Maggiore kun je vrij bezoeken. Voor de schatkamer moet je wel een entreekaartje kopen. Fotograferen in de kerk is geen enkel probleem.

Galleria Vittorio Emanuele II

In het centrum van Milaan staat één van ’s werelds mooiste overdekte winkelstraten: Galleria Vittorio Emanuele II. Deze passage staat aan de noordzijde van het Piazza del Duomo. Opvallend is de enorme triomfboog die dienst doet als hoofdingang van de negentiende eeuwse passage. De bouw van de passage is begonnen in 1864 en al in 1867 kon de winkelstrata al geopend worden. Eerlijk is eerlijk: de Galleria Vittorio Emanuele II was nog niet helemaal klaar zoals wij hem tegenwoordig kennen. De indrukwekkende toegangspoort met de fraaie boog erin verwerkt was pas elf jaar later gereed.

De passage bestaat uit vier gangen, die in het midden samenkomen op een rond plein waarboven een grote glazen koepel gemaakt is. De vier gangen hebben ieder een eigen uitgang en zijn van boven ook voorzien van ene dakconstructie die bestaat uit ijzer en glas. Vanwege de vrij hoge huurprijzen zitten er vooral duurdere zaken in de passage. Echte blikvangers zijn de winkels van Prada en Louis Vuitton.

Wie overigens door de Galleria Vittorio Emanuele II loopt die moet vooral ook op de vloer letten. De prachtige vloer is volledig met mozaïek ingelegd. Dit is een waar kunstwerk dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw aangebracht is. Het mooiste element van de vloer is het familiewapen van de familie van Savoye.

milaan-galleriavittorio2

Arco della Pace

Milaan heeft haar eigen triomfboog: Arco della Pace oftewel de Boog van de Vrede. De Arco della Pace is een deel van Porta Sempione, één van de vijf oude stadspoorten van Milaan.

Arco della Pace is ontworpen door Luigi Gagnola. De bouw begon in 1807 maar werd tijdelijk stilgelegd vanwege de val van het Koninkrijk Italië. Pas in 1826 werd de bouw hervat en in 1838 was Arco della Pace gereed. De triomfboog is 25 meter hoog en 24 meter breed. Het behoort zonder enige twijfel tot de mooiere triomfbogen binnen Europa.

Touwtjes en mais

Wie op het Domplein komt die zal ongetwijfeld geconfronteerd worden met mannen die touwtjes om de pols willen knopen en/of mannen die gevraagd of zelfs ongevraagd maïskorrels in je hand (willen) stoppen om de duiven te voeren. Zodra je uit een van de metro uitgangen boven komt is er een redelijke kans dat ze als bijen op honing op je af komen. Omdat je vaak overrompeld wordt door ze sta je niet zelden meer toe dan anders. De touwtjes om de pols zijn zogenaamd gratis, maar zodra ze er eentje omgedaan hebben gaan ze wel zeuren om wat kleingeld. Sommige toeristen voelen zich zo geïntimideerd dat ze al snel geneigd zijn iets te geven.

De mannen met maïs gaan nog irritanter te werk. We hebben het zien gebeuren dat een stelletje met elkaar staat te praten, er zo’n maïsman ineens achter de de man gaat staan, zijn arm pakt, vervolgens maïs in zijn hand stopt en de arm met hand omhoog duwt zodat er duiven op af komen.

Wie dit gelezen heeft, is gewaarschuwd. Deze mensen zijn er op uit om onwetende toeristen geld afhandig te maken. Het zijn bendes die soms wel met tientallen mensen tegelijkertijd op het Domplein van Milaan actief zijn.

Bulgari Hotel Milano

Een van de meest verfijnde, dure en exclusieve hotels van Milaan is Bulgari Hotels & Resorts Milano. Dit vijfsterren boetiekhotel ligt in het centrum van Milaan op loopafstand van de exclusieve shops van de beroemde modemerken. In plaats dat je in de hectische drukte van Milaan slaapt, ligt het Bulgari Hotel aan het einde van een doorlopende straat, direct aan de prachtige privétuin. Het hotel straalt elegantie, perfectie en luxe op alle mogelijke manieren uit. Aan ieder detail is gedacht en veel gasten geven het hotel dan ook louter hoge rapportcijfers. Aan alle schoonheid en comfort hangt ook een prijskaartje. Reken op gemiddeld vijf- tot zevenhonderd euro voor een kamer en rond de duizend euro voor een junior suite. Dit is per nacht…. niet per week!

Schrikken deze prijzen je niet af? Kijk dan op booking.com voor prijzen, beschikbaarheid en mogelijk wel een mooie lastminute deal voor het Bulgari Hotel.

Wall of Dolls

In de straat Via San Vittore staat een opvallende muur. Het is de Wall of Dolls (in het Italiaans Porta la Tua Bambola). De muur is een symbool voor de strijd tegen het geweld tegen vrouwen en ongelijke rechten van vrouwen. De Wall of Dolls is een initiatief de non-profit organisatie Intervita Onlus. De Wall of Dolls ligt op enkele tientallen meters van de Basilica San Ambrogio.

Zwervers en afval

Iedere stad heeft wel zijn plekjes in het centrum waar zwervers en afval het straatbeeld verstoren. Vooral stadsparken zijn populair onder daklozen. Een plek die regelmatig te maken krijgt met overlast door zwervers en afval is het plein voor het centraal station.

Risotto alla Milanese

Een van de lokale specialiteiten uit de Milanese keuken is Risotto alla Milanese. Dit rijstgerecht kenmerkt zich door de felle gele kleur die het resultaat is van het gebruik van pure saffraan in het gerecht. De risotto wordt gemaakt met bouillon, ui, witte wijn, beenmerg, reuzel, kaas en saffraan. In plaats van reuzel gebruikt men ook wel boter. De recepten die je op internet vindt zijn vaak uitgebreid met extra ingrediënten zoals courgette, groene asperges of tomaat. Als je in Milaan bent dan moet je eigenlijk een keer Risotto alla Milanese proberen. Een plek die we daarvoor aan durven te raden is restaurant Maio op de zevende verdieping van warenhuis La Rinscente.

Ontdek Milaan op de fiets

Fietsen in Milaan is dé manier om de Italiaanse mode stad te ontdekken. In 3,5 uur neemt de lokale gids je mee langs de must-see highlights van de stad. Tijdens de tour stop je regelmatig, zodat de gids meer kan vertellen over de bezienswaardigheden, de cultuur en natuurlijk wat je nog meer kan doen na de fietstour. Boek hier veilig en snel je fietstour in Milaan.

Fotograferen in de Dom

De Dom van Milaan is een indrukwekkend bouwwerk dat je zeker vast wilt leggen op foto zodra je er binnen bent. Op de borden staat echter dat je geen foto’s mag maken. Er staat echter ook een bord dat je tegen betaling wél foto’s mag maken. Je betaalt een paar euro als je net binnen bent. Je krijgt dan een bandje om je camera waarmee het personeel kan zien dat je betaald hebt om foto’s te mogen maken. Voor het dakterras hoef je zo’n bandje niet te hebben. Je betaalt daarvoor overigens al een entreeprijs, terwijl de entree tot de binnenkant van de Dom gratis is.

Brera

De wijk Brera concentreert zich rondom de Via Brera en de Pinacoteca di Brera. Volgens de boekjes een echte kunstenaarswijk, maar inmiddels hebben de schilders, schrijvers en andere kunstenaars vooral plaatsgemaakt voor winkels, kantoorpanden en horeca. Een enkele interieurwinkel en schilderstoebehorenwinkel laat nog een stukje van het kunstzinnige karakter zien. In de Brerawijk vind je tegenwoordig vooral een concentratie van goede en betaalbar restaurants, waar men vooral probeert maaltijden gebaseerd op mooie lokale ingrediënten te serveren. De Brerawijk ligt aan de noordkant van het centrum van Milaan. Met de metro kom je niet tot in het hart van de wijk. Je zult nog zo’n vijf tot tien minuten moeten lopen vanaf metrostation Cairoli (metrolijn 1), Lanza (lijn 2) of Montenapoleone (lijn 3).

Expo 2015

Van 1 mei 2015 tot 31 oktober 2015 wordt de wereldtentoonstelling in Milaan gehouden. Expo 2015 heeft als thema “Voedsel voor de planeet, energie voor het leven”. In het noordwesten van Milaan is een speciale Expo 2015 site gemaakt. Het totale terrein heeft een oppervlakte van 1,1 vierkante kilometer en zal diverse ecologisch verantwoorde paviljoens en tentoonstellingsruimtes bevatten. Indrukwekkend is het openluchttheater, de mediterrane heuvel en het kunstmatige meer Lake Arena. Een fraai overzicht van het terrein krijg je op deze pagina.

milaan-expo2015-2

La Galeria Café & Bistrot

Een mooie lokatie om van een lunch of een drankje te genieten is op het Domplein. Zoals gebruikelijk betaal je op zo’n lokatie wat meer dan elders in de stad. Dat geeft niet, zolang het maar lekker is. Wij hebben zelf het terras van La Galeria Café & Bistrot uitgeprobeerd. Althans, die naam staat op de rekening die we kregen. Op de menuborden bij het terras staat de naam Motta. Het gaat om het terras aan het Domplein ligt, direct rechts van de Galleria Vittorio Emanuele II. Wij vonden de lunch onredelijk geprijsd in verhouding tot wat je kreeg. We hebben een panini met kip op en een glas cola. De panini was een soort luxere variant van een McChicken van McDonalds, maar dan drie keer zo duur. Het broodje was lauw, de saus bijna onvindbaar en de sla ertussen zwaar verlept. Een glas automatencola kostte 7 euro. De lokatie krijgt wat ons betreft een dikke 9, maar het eten een zware onvoldoende. Misschien hebben we pech gehad of het verkeerde gerecht besteld? Die vraag zal nooit beantwoord worden, want we gaan hier geen tweede keer zitten.

Vanaf het Gardameer naar Milaan

Als je je vakantie aan het Gardameer viert dan kun je van daaruit prima naar Milaan reizen. De stressvolle manier is met de auto. Het verkeer in Milaan kan zeer hectisch zijn en het vinden van parkeerplaats is ook niet altijd even goed te doen. Het beste kun je in een parkeergarage parkeren, wat een redelijk hoog prijskaartje met zich meebrengt. Ontspannen naar Milaan reizen doe je per trein. Je kunt vanaf Desenzano, Peschiera of Verona de trein naar het centraal station van Milaan nemen. De snelste trein is Venetië-Milaan. Je kunt op deze trein opstappen vanaf Verona of Desenzano del Garda. De reistijd vanaf Desenzano bedraagt dan een uur. Vanaf Verona ben je een uur en 25 minuten onderweg als je deze snelle trein neemt.

Het lekkerste ijs

Dat je in Italië moet zijn voor lekker ijs is een publiek geheim. Hoewel er inmiddels wereldwijd een groot aantal goede ijsbereiders te vinden zijn is het net alsof de Italiaanse sfeer net voor dat beetje extra zorgt. Het allerlekkerste ijs dat we ooit geproefd hebben, hebben we in Milaan op. Dat was bij Grom in Puerta Nuevo, vlak bij treinstation Porta Garibaldi. Grom is geen individuele ijsbereider, maar een Italiaanse keten die bekend staat om de natuurlijke ingrediënten en de eerlijke smaken. Grom is te vinden in meer dan dreig Italiaanse steden en inmiddels ook in een aantal steden buiten Italië zoals Tokio, Parijs en New York. Wij hebben het ‘gewone’ vanille-ijs op. Dit is samen met chocolade-ijs de meest verkochte smaak ter wereld. Beter materiaal om te vergelijken bestaat niet. Het vanille-ijs van Grom klopt in alle opzichten: structuur, smaak, zoetheid, vetgehalte. Dit is ijs zoals ijs bedoeld is. Grom heeft meerdere winkels in Milaan. Op hun website vind je alle locaties in Milaan.

milaan-grom-lekkerste-ijs2

Torre Velasca

Een opvallend bouwwerk in het centrum van Milaan is de Velascatoren (Torre Velasca). Deze wolkenkrabber heeft een hoogte van 106 meter, waardoor het boven de direct omringende gebouwen uittorent. De Velascatoren is gebouwd in de periode 1956-1958 en is ontworpen door een groep architecten, die een toren van het in Milaan gelegen Castello Sforzesco als inspiratie gebruikten. Hierdoor is er een apart ontwerp ontstaan waarbij de bovenste verdiepingen groter zijn dan de onderste verdiepingen. Men vergelijkt het ontwerp wel eens met het uiterlijk van een champignon. De lichtbruine kleur zal zeker aan dat idee bijdragen.

Torre Velasca heeft een gemengde functie (wonen, kantoren en enkele commerciële ruimtes). Om een mooi uitzicht op Torre Velasca te hebben en de bijzondere vormgeving goed te kunnen zien, kun je het dak van de Dom van Milaan beklimmen. Vanaf het dak kun je Torre Velasca mooi zien uittorenen boven de gebouwen in de directe omgeving.

Aanplakbiljetten La Scala

Aan de buitenkant van Teatro alla Scala zie je de prachtige aanplakbiljetten waarop de komende voorstellingen aangekondigd worden die in dit theater getoond gaan worden. In de shop van het theater kun je de gebruikte aanplakbiljetten kopen. Unieke items die je alleen maar hier in Milaan kunt kopen. De winkel zit aan de linkerzijkant van het theater. Als je de theatertour neemt dan eindig je de rondwandeling door La Scala automatisch in de winkel. Beroemde namen die je op de aanplakbiljetten tegen kunt komen zinn o.a. Otelo, Carmen, Aïda en La Boheme.

Palazzo Castiglioni

Het gebouw aan Corso Venezia 47 is een prachtig jugendstil bouwwerk: het Palazzo Castiglioni. Opvallend detail is de onderste rij stenen, die op een natuurlijke rotsvorm lijkt. Het Palazzo Castiglioni is ontworpen door de architect Giuseppe Sommaruga. Hij heeft dat gedaan in opdracht van de rijk ondernemer Ermengildo Castiglioni. De weelde en rijkdom moesten van het gebouw duidelijke afspatten. Het Palazzo Castiglioni is gebouwd tussen 1901 en 1903. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt als zetel van de Unione Commercianti di Milano.

Coperto

Een gewoonte in Milaan is om ‘coperto’ te berekenen als je ergens gaat eten. Dit is een vorm van bedieningsgeld betalen. Vaak krijg je voor de coperto brood en/of broodsticks. De coperto kan uiteenlopen van 1 euro tot 5 euro of zelfs meer per persoon. Er zijn ook restaurants die er voor kiezen geen coperto te berekenen. In zo’n geval is een fooi op zijn plaats.

Treinstation Porta Garibaldi

Het drukste treinstation van Milaan is het Centraal Station. Wie echter in het centrum van Milaan moet zijn hoeft niet persé naar dat station te reizen, maar kan er ook voor kiezen om naar station Porta Garibaldi te reizen. Dit station ligt zelfs iets dichter bij het hart van Milaan. Bijkomend voordeel is dat je uitstapt bij een prachtig nieuw stuk van Milaan: Porta Nuevo. Rondom het station heb je ook een fijner en veiliger gevoel dan rondom het Centraal Station. De Malpensa Express stopt ook op Porta Garibaldi F.S.

Pirellitoren

Met een hoogte van maar liefst 127 meter was de Pirellitoren de eerste serieuze wolkenkrabber van Milaan. De toren gebouwd tussen 1956 en 1960 en was oorspronkelijk het hoofdkantoor van de Italiaanse bandenfabrikant Pirelli. De wolkenkrabber heeft daarom nog steeds de naam Pirellitoren. Tegenwoordig is de lokale regering van de regio Lombardije in de Pirellitoren gevestigd. De wolkenkrabber heeft een strak en tijdloos design, dat prima in deze tijd past. Hij staat op enkele honderden meters van het Centraal Station van Milaan.

Op 18 april 2002 kwam de Pirellitoren wereldwijd in het nieuws omdat een Italiaanse piloot met zijn Commander 112 sportvliegtuigje de toren in gevlogen was. De inslag en de daarop volgende brand zorgde voor drie doden en zestig gewonden. Omdat dit ruim een half jaar na de aanslagen in Amerika plaatsvond werd er heel eventjes aan een terroristische aanslag gedacht. Al snel bleek dat er van een zelfmoordactie geen sprake was en dat het een noodlottig ongeval betrof.

Milano Card

Net zoals andere grote toeristische steden in Europa heeft ook Milaan een eigen voordeelkaart voor toeristen: de Milano Card. Aanschaf van deze kaart geeft je recht op gratis openbaar vervoer in Milaan en gratis entree of kortingen op de entree tot meer dan twintig musea in Milaan.  Met de Milano Card krijg je ook kortingen bij restaurants, in winkels en op de airport bus. Je kunt de Milano Card vooraf via internet (www.milanocard.it) bestellen en daarna ophalen bij het vliegveld of op het treinstation. Je kunt de kaart ook ter plaatse kopen bij het kantoor op het vliegveld of het Centraal Station. Je kunt kiezen uit een 1 of 3 daagse pas. Opmerkelijk detail is overigens dat bij de 3-daagse pas een OV-kaart voor 48 uur zit. Houd daar wel rekening mee!

Porta Venezia

Porta Venezia is één van de oude stadspoorten van Milaan. De huidige poorten stammen uit de negentiende eeuw. De aanwezigheid van stadspoorten op deze plek is echter terug te voeren naar de middeleeuwen en zelfs naar de Romeinse tijd, toen op deze plek een poort onderdeel uitmaakte van de toenmalige stadsmuren. Porta Venezia is tegenwoordig ook een verwijzing naar de buurt waar de stadspoort staat. De naam Porta Venezia (‘Poort van Venetië’) is in 1862 aan de twee stenen bouwwerken gegeven. Daarvoor heette het Porta Orientale. Ook de naam Porta Renza werd regelmatig gebruikt.

Tegenwoordig staat de stadspoort op één van de drukste kruispunten van Milaan. De neoclassicistische gebouwen staan tussen twee belangrijke winkelstraten in: de Corso Venezia en de Corso Buenos Aires. Behalve populaire winkelstraten vormen deze twee straten die in het verlengde van elkaar liggen ook een belangrijke verkeersader. De Porta Venezia zelf heeft alleen nog maar historische waarde.

Lichtstokjes

Wil je mooie avondfoto’s maken op het Piazza del Duomo dan moet je er rekening mee houden dat je van die lichtgevende speelgoedjes in de lucht ziet. Vanaf het moment dat de duisternis in begint te vallen komen ineens verkopers tevoorschijn die speelgoedjes verkopen die je de lucht inschiet terwijl ze licht geven. Als een soort van boemerang komen ze daarna weer bij je terecht. Heel irritant als je net mooie avondfoto’s van de Dom wil maken en er onnatuurlijke blauwe lichtjes in je compositie verschijnen.

Wokken

In Milaan hoef je niet aangewezen te zijn op Italiaans eten. Zo is er in Milaan een redelijk grote Aziatische samenleving en bezoeken ook redelijk wat Aziatische toeristen Milaan. Dat heeft als gevolg dat er een redelijk aanbod van Aziatische restaurants in Milaan te vinden is. Dat aanbod varieert van wok-zaken waar je een lekker bakje noodles kunt halen, Aziatische fushion-restaurants tot all-you-can-eat zaken zoals we die in Nederland ook kennen. Sushi is ook in het Milanese straatbeeld niet ongebruikelijk meer.

Castello Sforzesco

Het middeleeuwse kasteel Castello Sforzesco heeft een prominente plek binnen het centrum van Milaan. Zodra je de winkelstraat Via Dante uitloopt kom je bij de imposante entree van het kasteel uit. Castello Sforzesco vormt tevens de hoofdentree voor het daarachter gelegen stadspark Parco Sempione. Het meest opvallende element van het kasteel is de Torre del Filarete. Deze toren vormt de hoofdentree tot het kasteel.

De oorspronkelijke bouw van Castello Sforzesco vond plaats tussen 1358 en ongeveer 1370. De exacte datum dat het kasteel, dat toen nog Castello di Porta Giova heette, gereed was is niet bekend. In de loop der jaren heeft Castello Sforzesco een aantal aanpassingen en uitbreidingen ondergaan, onder andere na vernielingen zoals recentelijk nog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als je niet betaalt dan kun je de binnenplaatsen van het kasteel bewonderen. Daar loop je immers overheen als je naar Parco Sempione wandelt. Tegen betaling kun je het kasteel en de musea van het kasteel bezoeken. Binnen de verschillende musea van het kasteel kun je een aantal fraaie collecties bewonderen. In het kasteel zijn o.a. oude kunst, houten sculpturen, iconen van Milaan, de Egyptische sectie van het Archeologisch Museum en de prehistorische collectie van het  Archeologisch Museum te bewonderen.

Museo del Novecento

Bij het Domplein staat het museum voor moderne en hedendaagse kunst: Museo del Novecento. Het in december 2010 geopende museum heeft een van de grootste collecties in Italië als het gaat om hedendaagse kunst uit Italië en andere landen. Het museum is alle dagen van de week geopend. De beste dag om te gaan is dinsdag, omdat je op de dinsdagen vanaf 2 uur ’s middags het museum gratis binnen mag.

Ferrari winkel

Fans van het Italiaanse sportautomerk Ferrari moeten zeker eventjes naar de Piazza del Liberty nummer 8 wandelen. Hier zit de Milanese Ferrari Store. Voor autoliefhebbers is dit natuurlijk dé plek om eventjes een pitstop in Milaan te maken. Het feest begint al zodra je binnenloopt. Bij de ingang is immers het geluid van brullende Ferrarimotoren te horen. In de winkel kun je allerlei artikelen kopen die direct of indirect met het roemruchte Italiaanse automerk Ferrari te maken hebben. Je kunt er onder andere kleding, tassen, riemen, horloges, schaalmodellen en echte racehelmen kopen. Het gaat in alle gevallen om mooi afgewerkte producten. Dit brengt ook een wat hoger prijskaartje met zich mee. Wie met het vliegtuig naar Milaan reist die kan op Malpensa Airport ook terecht in een tweetal Ferrari Stores.

Kiko Milano

Overal waar je in Milaan loopt kom je de winkels van Kiko Milano tegen. Het zijn cosmeticawinkels waar uitsluitend het eigen merk verkocht wordt. Kiko Milano is in 1997 geïntroduceerd door de Percassi Group. Hun doel is om cosmetica van hoge kwaliteit tegen lage prijzen in de markt te zetten. Het resultaat is een merk dat inspringt op nieuwe trends en een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding heeft. Omdat Kiko Milano relatief weinig geld uitgeeft aan marketing en vooral winst probeert te maken op volumes, lukt het ze om de prijzen zeer interessant te houden. Wie Kiko Milano al kent en het product in Nederland wil kopen, die kan de producten tegenwoordig via internet bestellen en vanuit Italië naar Nederland laten versturen. Meer info op http://nl.kikocosmetics.eu/

Via Dante

Eén van onze lievelingsstraten in Milaan is Via Dante. De autovrije straat loopt van Piazza Cordusio richting het Castello Sforzesco. Aan deze straat vind je een mooie mix van winkels, restaurants en terrassen. Vanaf de terrassen heb je een fraai uitzicht op de toren van Castello Sforzesco. Via Dante is slechts zo’n vierhonderd meter lang en dus niet dé straat om een hele dag te winkelen, maar de sfeer en ligging zorgen ervoor dat veel mensen deze straat toch meepakken.

Torre Unicredit

De Unicredit Toren is het hoogste gebouw in Milaan en op het moment van bouwen van heel Italië. Torre Unicredit heeft een hoogte van maar liefst 231 meter. Deze hoogte werd op 15 oktober 2011 bereikt door het aanbrengen van de moderne torenspits. Torre Unicredit is het hoofdkantoor van de UniCredit Bank. Vandaar de naam van het kantoorgebouw. Torre Unicredit is onderdeel van de nieuwe wijk Porta Nuova en ligt aan het Gae Aulenti plein, wat gezien wordt als het hart van deze wijk. Wil je Torre Unicredit van dichtbij bewonderen, dan kun je het beste de metro naar treinstation Porta Garibaldi nemen (lijn M2).

Malpensa Express

De Malpensa Express is de treinverbinding tussen Malpensa Airport en de stad Milaan. Je kunt zo per trein diverse stations in Milaan bereiken: Milano Bovisa, Milano Cadorna, Milano Porta Garibaldi en Milano Centrale. De rit tussen het centraal station van Milaan en Malpensa duurt ongeveer vijftig minuten. Vanaf Milano Cadorna duurt de reis ruim een half uur. Houd er rekening mee dat er geen 24 uur per dag gereden wordt. Een late aankomst of een vroeg vertrek kan ervoor zorgen dat je niet met de trein kunt reizen.

Giardini Pubblici Indro Montanelli

Giardini Pubblici Indro Montanelli is een publiek stadspark dat vernoemd is naar de Italiaanse journalist en schrijver Indro Montanelli. Het park kreeg de naam in 2002; een jaar na het overlijden van Montanelli. De journalist stierf op 92-jarige leeftijd en wordt gezien als een van de grootste Italiaanse journalisten van de twintigste eeuw. Het park zelf stamt uit de achttiende eeuw. In 1786 was het park klaar. Er is vooral gebruik gemaakt van tot levenslang veroordeelde gevangenen om het park aan te leggen. Giardini Pubblici Indro Montanelli herbergt een aantal monumenten en attracties, zoals het Ulrico Hoepli Planetarium en het Natuurhistorisch Museum van Milaan.

Via Torino

Eén van onze favoriete winkelstraten in Milaan is Via Torino. Deze drukke winkelstraat loopt vanaf het Piazza del Duomo in zuidwestelijke richting naar de Via Cesare Correnti. Via Torino is de straat van betaalbare mode, waar grote ketens afgewisseld worden door enkele lokale zaken. Grote modeketens die je in Via Torino onder andere ziet zijn Zara, Mango en het Italiaanse merk OVS. Via Torino is helaas geen autovrije straat, waardoor je af en toe de straat over zult moeten steken of de straat aan beide kanten af zult moeten wandelen om het complete winkelaanbod te bekijken.

OVS

Een populaire Italiaanse kledingketen die ook in Milaan erg populair is, is OVS. OVS staat voor ‘oviesse’, wat letterlijk vertaald ‘snelle mode’ betekent. Het Italiaanse merk is het antwoord op grote internationale ketens zoals het Zweedse H&M en het Spaanse Zara. De kracht van OVS is om bereikbare dagelijkse mode te bieden tegen zeer concurrerende prijzen. Het lukt bijna niet om een winkel van OVS binnen te lopen en daarna met lege handen weer naar buiten te wandelen. OVS is  vooral leuk voor wie betaalbaar wil winkelen in Milaan en niet met dezelfde spullen thuis te komen als wanneer je in Barcelona, Oberhausen of Londen bent wezen winkelen. In Milaan zijn er inmiddels al meer dan tien vestigingen te vinden van OVS. Grote vestigingen in het centrum van Milaan zijn gevestigd aan de Via Torino en aan Dante 11.

Cioccolati Italiani

Milaan telt een groot aantal ijssalons waar je vrijwel zonder uitzondering uitstekend ijs kunt eten. Eén van de betere ijssalons van Milaan is volgens ons Cioccolati Italiani. IJssalon is eigenlijk een verkeerd woord, want behalve heerlijk Italiaans ijs kun je hier ook genieten van een goede kop koffie of gewoon een heerlijk gerecht. Het ijs is romig, vol van smaak en naar onze mening iets aan de te zoete kant. De specialiteit van Cioccolati Italiani is chocolade ijs. Niet voor niets verwijst hun naam daar naar. Cioccolati Italiani heeft drie vestigingen in Milaan, waarvan eentje vlak bij het Domplein. Het adres hiervan is Via San Raffaele 6.

Basilica Sant Ambrogio

De Basiliek van Sint-Ambrosius behoort tot de oudste kerken van Milaan. De Basilica Sant Ambrogio is door Ambrosius van Milaan gesticht. Ambrosius van Milaan (339-397) was de vierde eeuw na Christus de bisschop van Milaan. De in Trier geboren Ambrosius liet de kerk tussen 379 en 386 bouwen. De kerk behoort tot de best bewaard gebleven kerken uit de vierde eeuw die je in Europa aantreft. In de crypte van de kerk rust het lichaam van Sint Ambrosius in een glazen sarcofaag. Niet zelden zie je gelovige katholieken voor de sarcofaag een gebed opzeggen ter ere van deze heilige. De feestdag van Sint Ambrosius die op 7 december valt, wordt vrij uitbundig gevierd in Milaan.

Cotoletta alla Milanese

Het in delen van Europa populaire gerecht wienerschnitzel stamt af van een gerecht uit Lombardije: de cotoletta of scaloppina alla Milanese. In beide gevallen gaat het om gepaneerd kalfsvlees dat gebakken wordt in boter, reuzel, boterolie, olijfolie of een combinatie hiervan. In tegenstelling tot de Nederlandse schnitzels wordt cotoletta alla milanese vaak geheel ondergedompeld in het vet, in plaats dat hij aan weerszijden gebakken wordt.

In Milaan zul je de cotoletta vaak op de traditionele wijze geserveerd krijgen: met het stukje bot er nog aan. Op die manier zie je ook meteen dat je te maken hebt met een mooi stukje kalfsvlees. Omdat de cotoletta in Milaan doorgaans van hoogwaardig vlees gemaakt wordt (in plaats van stukken restvlees van het varken at in Nederland in de supermarkten verkocht wordt), is het over het algemeen geen goedkoop gerecht als je het in Milaan bestelt.

De Wiener Schnitzel is overigens gebaseerd op de Milanese cotoletta en niet andersom, zoals sommige mensen wel eens denken. Waarschijnlijk is het recept voor in 1857 in Wenen terecht gekomen door de maarschalk Joseph Radetzky von Radetz.

De Gouden Vierhoek

Wie ‘Milaan’ zegt, zegt automatisch ‘mode’. Wie ‘mode in Milaan’ zegt, die komt eigenlijk bijna automatisch terecht in de Gouden Vierhoek. De Gouden Vierhoek is dé modewijk van Milaan. De Italiaanse naam is Quadrilatero della Moda, wat letterlijk vertaald ‘vierhoek van de mode’ betekent. De modewijk ligt in het noordoosten van het centrum van Milaan, op slechts enkele minuten lopen van het Domplein. De grenzen van de Gouden Vierhoek wordt bepaald door een viertal straten: Via Montenapoleone, Via Manzoni, Via delle Spiga en Corsio Venezia. Tot de Gouden Vierhoek behoren nog acht andere straten en pleinen. Op deze wikipediapagina krijg je een exact overzicht.

Het zijn vooral Italiaanse en buitenlandse modehuizen die de winkels in de Gouden Vierhoek domineren. Vrijwel alle bekende merken hebben hier wel een vestiging of zelfs hun ‘flagstore’. Zo vind je hier winkels van Zegna, Berluti, Armani, Higo Boss, Versace, Chanel, Prada, Gucci, Louis Vuitton en Valentino.

Santa Maria delle Grazie

De Santa Maria delle Grazie (Onze-Lieve-Vrouw van Genade) is een kerk met een klooster in het centrum van Milaan. Het complex stamt uit 1492 en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat is te danken aan de wereldberoemde muurschildering ‘Het Laatste Avondmaal’ dat in de refter van het klooster te vinden is. De enorme muurschildering is aangebracht door de Italiaanse duizendpoot Leonardo da Vinci. Wie Santa Maria delle Grazie wil bezoeken die heeft twee opties. De kerk is overdag gratis te bezoeken en is zeker de moeite waard om even binnen te lopen. De topattractie is natuurlijk de eetzaal met daarin twee muurschilderingen: Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci en de kruisiging, een fresco van Donato Montorfano. Voor een bezoek aan deze muurschilderingen heb je een entreekaartje nodig. Vanwege de beperkte beschikbaarheid dien je die wel vooraf te reserveren.

Granita

In het centrum van Milaan zie je redelijk veel mobiele verkoopstallen staan waar o.a. drank verkocht wordt. Een ander product dat vooral in de warme zomermaanden veel verkocht wordt is granita. Dit is een ijsproduct op basis van water, suiker en smaakstoffen dat al roerend ingevroren wordt. Hierdoor ontstaan een korrelig en smaakvol ijsproduct. De variant die je in Milaan veel ziet is een product dat we in Nederland en België vooral kennen als een slush of slush puppy. Een groot verschil is dat je in Milaan mensen van alle leeftijden van de lekkernij ziet genieten, terwijl het in Nederland vooral een product is dat door (jonge) kinderen gegeten wordt.

Crowne Plaza Milan City

Het viersterrenhotel Crowne Plaza Milan City is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Milaan. De reden is de ligging direct bij metrostation Sondrio. Dit metrostation brengt je binnen tien minuten naar het centraal station, Via Montenapoleone of het Domplein. De ingang tot het metrostation zit letterlijk direct naast de deur.

Het hotel zelf is een vrij zakelijk hotel, waarbij men wel de moeite heeft gedaan om sfeer in de vrij kleine hotelkamers te brengen. De hotelkamer is van alle gemakken voorzien die je nodig hebt, zoals airconditioning, flatscreen TV, ruime kluis waar een normale laptop goed in past, een minibar, mogelijkheden om koffie of thee te maken en gratis wifi van uitstekende snelheid. De ramen zijn isoleren het geluid van buitenaf prima, zodat je geen last hebt van het geluid van straat. Wel kun je geluid meekrijgen uit kamers die om je hotelkamer heen liggen.

Bekijk de prijzen en beschikbaarheid bij booking.com.

Arena Ciciva

In Milaan staat een fraai neoclassicistisch stadion: Arena Civica, ook wel bekend onder de officiële naam Arena Gianni Brera. De negentiende-eeuwse arena opende haar deuren op 18 augustus 1807 en heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad. Zo speelde Internazionale er in de periode 1930-1958 haar belangrijkste thuiswedstrijden en is de arena het toneel geweest waar verschillende veldslagen nagespeeld werden. Tegenwoordig wordt de Arena Civica vooral gebruikt voor rugbywedstrijden en atletiektoernooien. Soms worden er ook muziekevenementen gehouden. Sinds het einde van de negentiende eeuw ligt Arena Ciciva in Parco Sempione, dat er omheen aangelegd is.

Open Wifi Milano

Bezoekers aan Milaan kunnen gratis gebruik maken van een wifi-netwerk in de stad. Open Wifi Milano biedt gratis draadloos internet aan via inmiddels honderden wifi-spots in Milaan. Deze herken je vaak aan bordjes die geplaatst zijn om aan te geven dat er wifi is. Je kunt er eigenlijk al bijna vanuit gaan dat bij alle belangrijke bezienswaardigheden en attracties er wifi beschikbaar is. Om er gebruik van te kunnen maken moet je je wel eerst registeren. Heb je een toestel met een Italiaanse SIM-kaart dan kun je vanaf iedere plek de registratie voltooien. Anders moet je naar een ATM-point die je onder andere vindt in de ondergrondse metrostations Duomo, Cadorna, Centrale, Loreto, Romolo en Garibaldi.

Kleurige toren

Als je te voet van station Porti Garibaldi naar de oude begraafplaats (Cimitero Monumentale) wandelt dan is de kans groot dat je onderweg de kleurige toren ziet staan die op de foto bij dit artikel staat. Hij viel ons direct op door het fleurige design tussen het verder kleurloze stadse decor. We hebben op internet gezocht naar informatie over deze toren, maar hebben niet kunnen vinden. Als je naar de vorm kijkt dan lijkt het erop dat het een watertoren is. Feit is dat de opvallende toren wat ons betreft een lust voor het oog is.

Alles over Milaan


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Milaan vind je in een handig overzicht met alle Milaan hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Milaan