Horchata

Al vanaf de 16e eeuw wordt Horchata in de straten van Valencia verkocht, dit werd vooral gedaan door oudere vrouwen. De eerste echte horchaterias (Barretjes waar Horchata gedronken word) werden veel later geopend, dit was namelijk pas vanaf de 19e eeuw. Nadat de horchaterias zich gevestigd hadden in Valencia, werd de traditionele manier van verkopen via straatkarren gezien als iets wat voor de armen en de boeren was. Dit zorgde ervoor dat er niet genoeg werk meer voor de straatverkopers was. Door deze moeilijke omstandigheden kozen zei er dan ook voor om met hun Horchata naar Barcelona en Madrid te verhuizen. In 1850 waren er zelfs meer dan 150 verkooppunten in deze twee grote steden.
Tegenwoordig zijn de straatkarren weer helemaal terug in Valencia en is het een populaire manier om even snel een heerlijke Horchata te drinken. Op alle drukke bekende plekken staat er wel een welbekende Horchata kar van Món Orxata. Kom jij ook een Horchata proeven?

Wat is Horchata?
Horchata wordt gemaakt van de tijgernoot. Meer dan duizend jaar geleden werd deze binnen Europa erg unieke knol voor het eerst in de moestuinen van Valencia gevonden. De tijgernoot is een “superfood” vergelijkbaar met quinoa en chia en is erg rijk aan fosfolipiden, arginine, vezels, oliezuur (77%), vitamines etc. Dit is heel populair in het veganistische en ecologische milieu van New York, Tokyo, Londen, Berlijn en in nog veel meer grote steden.
Van deze tijgernootjes wordt in het Horchata-seizoen de Horchata gemaakt. Het seizoen loopt van maart tot oktober, dit komt omdat Horchata eigenlijk alleen maar in de zomer gedronken word. Horchata is een heerlijke organische drank, ook wel tijgernootmelk genoemd. De smaak is lekker fris met een zoete nasmaak. Bij de Horchata wordt vaak ook een farton gegeten, dit is een lang soort broodje met een suiker laag eroverheen. Deze farton wordt normaal gesproken in de Horchata gedoopt om hem daarna heerlijk op te eten.

Meer informatie of wil je zien hoe het bewerkingsproces van een tijgernoot naar Horchata in zijn werk gaat? Bezoek dan www.monorxata.com/

Wil jij thuis zelf Horchata maken? Dat kan! Dit kan heel gemakkelijk met de Vegan Milker. De Vegan Milker is een kleine niet-elektrische “kitchentool” waarmee je binnen 5 minuten jouw heerlijke organische drank klaar hebt. Meer informatie over de Vegan Milker? Neem gerust eens een kijkje op de website of bekijk een van de vele filmpjes op YouTube.

Tags bij dit artikel: ,