Murano

Het eiland Murano hoort bij Venetië, maar heeft haar eigen karakter. Op Murano wordt immers al eeuwen lang de edele kunst van het glasblazen vervuld. De glasblazers van Murano behoren nog steeds tot de besten ter wereld. De reden dat dit specifieke ambacht op één eiland binnen Venetië geconcentreerd is, is terug te voeren naar de middeleeuwen. De geheimen van het glasblazen moesten bewaard gebleven worden. Door de glasblazers naar één plek te brengen konden de Venetianen alles goed onder controle houden. Glasblazers kregen wel de nodige privileges in ruil voor het feit dat ze eigenlijk vast zaten op hun eigen eiland. De meeste werkplaatsen van glasblazers vind je aan de Fondamenta dei Vetrai. Je kunt er gewoon binnenwandelen om de glasblazers aan het werk te zien. Je hoeft niets te kopen, maar mag dat natuurlijk wel.

Om het Murano glaswerk te kopen hoef je trouwens niet naar Murano toe. De glazen, vazen en kunstwerken van glas worden volop aangeboden in winkels in Venetië. Goedkoop is het glaswerk niet. Reken op zo’n 25 tot 35 euro vooreen glas. Je hebt dan echter wel prachtig handgemaakt glaswerk in je kast staan.

Op Murano kun je het glasmuseum bezoeken. Museo Vetrario is dagelijks geopend met uitzondering van woensdagen en sommige feestdagen. Het glasmuseum is te vinden aan Fondamenta Giustinian 8 op Murano.

Tags bij dit artikel: ,


Alles over Venetië