Oplichting door taxichauffeurs

In Rome loop je kans om opgelicht te worden door taxichauffeurs. Er zijn twee soorten trucs die ze gebruiken, die eigenlijk op hetzelfde neerkomen: ze zeggen dat je met ander briefgeld betaald hebt dan dat je daadwerkelijk gedaan hebt. Dit verhaal hoorden we van degene van wie we een keer een appartement huurden in Rome: je geeft bij een taxirit van 14 euro een briefje van vijftig euro. De taxichauffeur geeft jou vervolgens 6 euro wisselgeld. Op het moment dat jij om de resterende dertig euro vraagt zegt hij dat je met een briefje van twintig hebt betaald. Jouw briefje van vijftig is op dat moment al lang uit het zicht verdwenen en de chauffeur blijft vasthouden aan het verhaal dat je slechts twintig euro overhandigd hebt. Je hebt vervolgens geen poot om op te staan.

Een variant op dit verhaal lazen we op internet. Een taxichauffeur die zegt dat hij een briefje van tien euro heeft ontvangen terwijl er 28 afgerekend moet worden. De klant had echter een briefje van vijftig gegeven en de chauffeur vraagt om het restant. De chauffeur laat een briefje van tien zien met het gebaar van ‘dit heeft u aan mij gegeven’. De oververmoeide man begint aan zichzelf te twijfelen en vraagt aan zijn vrouw of zij weet wat hij gegeven heeft. Zij heeft daar niet opgelet en vervolgens gaat hij mee in het verhaal van de chauffeur. Omdat hij alleen nog maar briefjes van honderd euro heeft overhandigt hij dit keer een briefje van honderd. De taxichauffeur wijst vervolgens op de taximeter en zegt dat hij nog dertien euro krijgt. De man kijkt vervolgens naar de hand van de chauffeur waarin zich een briefje van tien en een briefje van vijf bevinden. Het stel gaat in discussie met de taxichauffeur. Zijn dreigement dat hij de politie erbij gaat halen en het feit dat hij geen poot heeft om op te staan zorgt ervoor dat hij vervolgens nogmaals een briefje van 100 tevoorschijn tovert. Hij is nu wel zo slim om de chauffeur eerst 87 euro wisselgeld tevoorschijn te laten toveren en het briefje van honderd tegelijkertijd met het wisselgeld over te steken. Het resultaat is dat de eigenlijk 28 euro kostende taxirit uiteindelijk 163 euro gekost heeft.

Denk overigens niet dat het instappen bij de legale witte taxi’s je behoedt voor dit soort oplichtingspraktijken. Dit gebeurt gewoon bij de legale taxi’s. De illegale taxi’s moet je sowieso mijden.

Tags bij dit artikel: