Het Laatste Avondmaal

In de voormalige refter van het dominicanenklooster Santa Maria delle Grazie is een uniek kunstwerk te aanschouwen: Cenacolo Vinciano, oftewel Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Het betreft een muurschildering die voor die tijd echt groot te noemen was. De afmeting van de muurschildering bedraagt 4,6 bij 8,8 meter. Op de muurschildering is een tafereel te zien tijdens het laatste avondmaal. Het is het moment meteen nadat Jezus Christus zijn apostelen verteld heeft dat er zich een verrader in hun midden bevindt. Opvallend detail is dat iedereen aan één kant van de tafel zit inclusief Judas Iskariot.

Het schilderij is enorm kwetsbaar. Al binnen twintig jaar na het maken waren de eerste tekenen van verval zichtbaar. Een halve eeuw verder was het schilderij in dermate slechte conditie dat het al als geruïneerd omschreven werd. In de achttiende eeuw hebben er twee restauratiepogingen plaatsgevonden. In de twintigste eeuw is men verder gegaan met het schoonmaken en opknappen van het schilderwerk. De grootste restauratie heeft plaatsgevonden tussen 1978 en 1999. Tevens is er een systeem aangelegd om de eetzaal klimatologisch te controleren. Dit is nodig om de muurschildering te behoeden voor nieuw verval. Als bezoeker moet je dan ook via twee luchtsluizen naar de eetzaal toe.

Bezoek aan het Laatste Avondmaal is zeer beperkt toegestaan. Er mogen telkens groepen van 25 personen naar binnen. Iedere groep krijgt 15 minuten de tijd. Omdat het aantal toegestane bezoekers zo beperkt is, is het een must om vooraf te reserveren. Dat kan direct bij het klooster via telefoonnummer +390292800360 of online via Ticketbar Milaan.

Tags bij dit artikel:


Milaan

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Milaan op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Milaan.
> Milaan tips en informatie


Alles over Milaan

Alles over Milaan