Forum des Halles

Eeuwenlang was de centrale markt van Parijs gevestigd in het centrum van Parijs. Les Halles, zoals deze markt heette, was een groots complex van markthallen waar in de middeleeuwen vrijwel van alles verhandeld werd. Rond het jaar 1500 verschoof de handel vooral in de richting van voedingsmiddelen. Vorige eeuw moest men besluiten om de markthallen af te breken. De economische situatie, de concurrentiepositie van deze markt, de logistieke problemen en de conditie van de hallen waren de factoren die ervoor zorgden dat sluiting de beste optie waren. Zo geschiedde in 1971 en vervolgens bleef er een gat over die op veel kritiek stuitte.

In de jaren zeventig werd het terrein omgebouwd tot een grotendeels ondergronds winkelcentrum. Het foeilelijke design heeft nooit op veel steun mogen reken en in de loop der jaren verpauperde de buurt. Leegstand trof Forum des Halles dermate hard dat een flinke koerswijziging noodzakelijk werd. In 2002 kondigde de toenmalige Parijse burgemeester Bertrand Delanoë een grootscheepse aanpak van Forum des Halles aan. Hij schreef een ontwerpwedstrijd uit om Les Halles een nieuwe gedaante te geven. Het nieuwe Forum des Halles wordt op het moment we dit schrijven aangelegd. Bij herinrichting en nieuwbouw hoort ook de aanpak van het ondergronds treinknooppunt en de aanleg van een nieuw park.Parijs

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Parijs op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Parijs.
> Parijs tips en informatie


Alles over Parijs

Alles over Parijs