Bouquinistes van Parijs

Aan de kades van de Seine, met name aan de Quai de Louvre, de Quai de la Mégisserie, de Quai de la Tournelle en de Quai Voltaire, vind je al sinds de zeventiende eeuw de Bouquinistes van Parijs. Deze boekhandelaren verkopen boeken, prenten, postzegels en tijdschriften vanuit hun groene stalletjes. Deze boekenstalletjes, die gezamenlijk de grootste permanente boekenmarkt in de openlucht vormen, moeten aan maximale afmetingen voldoen. Zo mag een stalletje als deze geopend is niet hoger zijn dan 2,10 meter en mag de lengte niet meer dan twee meter bedragen. In totaal zijn er 900 groene boxen die gebruikt worden door ongeveer 240 bouquinistes. In totaal worden er ongeveer 300.000 oude boeken aangeboden. Tussen de oorspronkelijke producten waarvoor de vergunningen eigenlijk verleend worden zie je inmiddels ook wel het nodige aan souvenirs in de stalletjes verkocht worden. Jammer, want die spullen kun je elders in Parijs ook kopen en doen een beetje afbreuk aan het unieke karakter van de Bouquinistes aan de Seinekades.

De Bouquinistes staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze manier van boekenverkoop heeft inmiddels ook navolging gevonden in steden zoals Tokio, Beijing en Ottawa.

Tags bij dit artikel: ,


Parijs

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Parijs op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Parijs.
> Parijs tips en informatie


Alles over Parijs

Alles over Parijs