Notre-Dame van Parijs

De Notre-Dame van Parijs is een middeleeuwse kathedraal die op Île de la Cité staat. De gotische kathedraal is één van de oudste bestaande gebouwen in Parijs en behoort tot de best bezochte bezienswaardigheden van Parijs. De bouw van de Notre-Dame is begonnen in 1163, toen paus Alexander III de eerste steen legde voor het nieuwe geloofshuis. Pas in 1345, bijna twee eeuwen later, was de Notre-Dame klaar.

De vroeggotische stijl is zowel aan de buitenkant als van binnen volop vertegenwoordigd. De luchtbogen die aan de buitenkant aangebracht zijn behoren tot de eerste toepassingen van luchtbogen wereldwijd. Zoals het bij gotiek hoort zijn er aan de buitenkant veel verfraaiingen aangebracht. Mooi element zijn de drôleries die op de daken aangebracht zijn.

De Notre-Dame van Parijs is gratis te bezoeken. Je moet er wel rekening mee houden dat grote (rug)tassen niet toegestaan zijn in de kerk en dat je alleen maar zonder flits mag fotograferen. Als je de drukte wilt ontlopen dan kun je de Notre-Dame het beste aan het einde van de dag bezoeken.

Tags bij dit artikel:


Parijs

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Parijs op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Parijs.
> Parijs tips en informatie
Alles over Parijs

Alles over Parijs