Notre-Dame van Parijs

De Notre-Dame van Parijs is een middeleeuwse kathedraal die op Île de la Cité staat. De gotische kathedraal is één van de oudste bestaande gebouwen in Parijs en behoorde tot de best bezochte bezienswaardigheden van Parijs. De bouw van de Notre-Dame is begonnen in 1163, toen paus Alexander III de eerste steen legde voor het nieuwe geloofshuis. Pas in 1345, bijna twee eeuwen later, was de Notre-Dame klaar. De kathedraal behoort tot de mooiste voorbeelden van vroeggotische architectuur. Jarenlang was de Notre-Dame één van de absolute topbezienswaardigheden van Parijs, totdat in de avond van 15 april 2019 er een brand ontstond op het dak, waarna er binnen enkele uren tijd een enorme brand ontstond die de kathedraal voor een groot deel verwoestte. Gelukkig heeft de indrukwekkende façade van de Notre Dame het wel overleefd, net als verschillende onvervangbare kunstwerken en relikwieën die door de heldhaftige brandweer uit de kerk gehaald zijn tijdens de brand.

De structuur van de kerk is door de enorme inzet van de Parijse brandweer ook gered, waardoor wederopbouw mogelijk is. Het zal nog jaren duren voordat de Notre Dame weer te bezoeken is.

Tags bij dit artikel:


Parijs

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Parijs op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Parijs.
> Parijs tips en informatie


Alles over Parijs

Alles over Parijs