La Défense

Ten noordwesten van het centrum van Parijs ligt La Défense. Dit is een kantorenwijk die begin jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan is op het moment dat de eerste kantoorgebouwen weggezet werden. De allereerste kantoortoren was Esso Tower, die gebouwd is op grond die oliegigant Esso in 1957 aangekocht had. Esso tower heeft de eer niet alleen de eerste toren geweest te zijn die gebouwd is in La Défense, het is tevens de eerste toren in La Défense die weer gesloopt is. Dit geschiedde in 1993. Op de plek waar Esso Tower stond, staat nu Cœur Défense. De vloeroppervlakte van in totaal 350.000 vierkante meter zorgt ervoor dat zit gebouw binnen Europa het allerhoogste aantal meters kantooroppervlakte kent.

La Défense is tegenwoordig het grootste zakendistrict van Europa dankzij een totale oppervlakte van 5,6 miljoen vierkante meter, meer dan zeventig kantoorgebouwen en wolkenkrabbers, ruim 3,5 miljoen vierkante meter aan kantooroppervlakte en bijna tweehonderdduizend mensen die hier werkzaam zijn. In La Défense staan de hoofdkantoren van meer dan vijftienhonderd bedrijven. Bijna een derde van de vijftig grootste bedrijven ter wereld heeft hun hoofdkantoor in La Défense in Parijs staan.

Sinds het begin van het bestaan heeft La Défense al een aardige transformatie ondergaan. Een groot deel van de oorspronkelijke gebouwen heeft alweer plaats gemaakt voor modernere kantoortorens. In het landschap zijn diverse kunstwerken aangebracht. Extra woonruimte en hotelkamers zijn de afgelopen jaren toegevoegd om de wijk meer levendig te maken.

Jaarlijks zouden zo’n 8 miljoen toeristen La Défense bezoeken. Of deze cijfers helemaal accuraat zijn betwijfelen wij, gezien het aantal toeristen dat we zelf in de wijk spotten. Wij denken dat het er minder zijn. Mogelijk dat het bezoekersaantal grotendeels veroorzaakt wordt door winkelcentrum Les Quatre Temps? Feit is wel dat La Défense zeker de moeite van het bezoeken waard is. Dankzij de uitstekende metroverbinding en de nog snellere treinverbinding ben je er zo. Voor een ieder die interesse heeft in moderne architectuur is La Défense de plek in Parijs waar je moet zijn. Al was het alleen al vanwege de Grande Arche de la Défense.

Tags bij dit artikel: ,


Parijs

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Parijs op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Parijs.
> Parijs tips en informatie


Alles over Parijs

Alles over Parijs