Grande Arche

La Grande Arche de la Fraternité is één van de meest opvallende bouwwerken van zakenwijk La Défense. Het kubusvormige gebouw heeft een open binnenkant en is door de centrale plaatsing binnen La Défense duidelijk van grote afstand zichtbaar. Grande Arche, zoals het strak vormgegeven gebouw meestal kortweg genoemd wordt, is gebouwd naar aanleiding van een ontwerpwedstrijd die door de toenmalige Franse president Mitterand uitgeschreven werd. Uiteindelijk won het ontwerp van de Deense ingenieur Erik Reitzel en architect Johan Otto von Spreckelsen. Toen Spreckelsen in 1987 kwam te overlijden nam zijn Franse collega Paul Andreu de verantwoording over de architectuur over. Twee jaar later was La Grande Arche gereed. De officiële opening vond plaats op 14 juli 1989, exact tweehonderd jaar na de bestorming van de Bastille.

Opvallend detail is dat het 110 meter hoge gebouw in dezelfde lijn staat als de Arc de Triomphe, de Obelisk van Luxor, de Arc de Triomphe du Carrousel en het Louvre. Deze lijn noemt men de Axe historique.

Tags bij dit artikel: ,


Parijs

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Parijs op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Parijs.
> Parijs tips en informatie


Alles over Parijs

Alles over Parijs