Place de la Concorde

Place de la Concorde is het grootste en en één van de belangrijkste publieke pleinen van Parijs. Het achthoekige plein heeft een maximale lengte van 359 meter en een maximale breedte van 212 meter. Het plein is in halverwege de achttiende eeuw door de Franse architect Ange-Jacques Gabriel ontworpen en was in 1772 klaar. Toen heette het plein nog Place Louis XV, naar de toenmalige koning Lodewijk XV. Tijdens de Franse revolutie werd het standbeeld van de Franse vorst vernield en werd het plein omgedoopt in Place de la Révolution. Enige tijd is dit een zeer bloedig plein geweest. Er werd een guillotine geplaatst die meer dan duizend onthoofdingen opgeleverd heeft. Hier werden onder andere koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie Antoinette geëxecuteerd. Ook de revolutionaire leiders Maximilien de Robespierre en George Danton vonden hier uiteindelijk de dood. In 1795, na de Franse revolutie, kreeg het plein de naam Place de la Concorde. Tussen 1814 en 1830 heeft het plein nog Place Louis XV en vervolgens Place Louis XVI geheten, voordat de naam Place de la Concorde weer terugkwam in 1830.

Centraal op het plein staat een obelisk die afkomstig is uit het Egyptische Luxor. Tevens staan er twee grote fonteinen die in de negentiende eeuw geplaatst zijn. Place de la Concorde is het begin van de Champs-Élysées. Op de nationale feestdag (14 juli) vertrekt vanaf het plein de parade die op de Avenue des Champs-Élysées gehouden wordt.

Tags bij dit artikel:


Parijs

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Parijs op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Parijs.
> Parijs tips en informatie


Alles over Parijs

Alles over Parijs